Komentar: Crnogorci su za EU i NATO

Objavljeno: 19.10.16 u 16:09

Birači su se odlučili za sigurnost koju im nudo okretanje ka Zapadu 

Piše: Predrag Zvijerac

Rusija je izgubila, a NATO i EU su pobijedili.

Sažetak je to parlamentarnih izbora u Crnoj Gori na kojima je pobijedila vladajuća Demokratska partija socijalista, što će značiti nastavak više od dvije decenije duge vladavine Mila Đukanovića. Narod u toj zemlji, nezadovoljan životnim standardom, nije na biralištima pokazao toliku podršku jedinom nedodirljivom čelniku na zapadnom Balkanu, koliko je pokazao potporu pristupanju zemlje članstvu u Sjevernoatlantskom savezu i Evropskoj uniji.

Đukanović je ponovno dobio šansu formirati vladu, za što ima mnogo opcija od kojih je najizglednija koalicija sa strankama nacionalnih manjina – Albancima, Bošnjacima i Hrvatima.

One to vide kao garanciju “dostojnog tretmana”, budući da su NATO i EU klubovi demokratija u kojima se, nadaju se, na takav način tretiraju manjine. S druge strane, gotovo polovica birača koja je glasala za “proruske” i “prosrpske” stranke time je poručila da u Crnoj Gori i dalje postoji veliko protivljenje prije svega integracijama u NATO. Signal je to i za susjednu Srbiju, pa i BiH u kojima se također većina ili dio građana protivi takvoj integraciji. To “hibridnim ratom” preko svojih balkanskih političkih ili medijskih satelita potiču izravno Rusi, dok opozicija svu svoju opozicijsku retoriku zasniva samo na tome, a ne fokusira se na borbu protiv višedecenijskog kriminala, korupcije i nepotizma ili na ekonomske reforme, razvoj i napredak. Tako će, po dobro poznatom balkanskom scenariju, i na vlasti u Podgorici ostati ista garnitura kojoj je bio jedini cilj onaj uskostranački, a to je produžiti vladavinu dužu od 25 godina. Ista partija će zadržati kontrolu nad državom, a to je daleko od pravog izbora kao “festivala demokratije”.

Nezadovoljstvo Crnogoraca će ostati. Štoviše, baš kako i mi sami tome svjedočimo, bit će i veće jer će građani logično zaključiti da NATO, odnosno EU, tolerira takvu vrstu vladavine i učestvuje zajedno s “njima” lopovluku. Crna Gora je praktično izabrala između “manjeg zla” koji predstavlja sadašnja vlast i nesigurnosti kakvom se često ispostavi opozicija koja je nekad i “veće zlo”. Sudeći po Hrvatskoj, koja je članica EU-a i NATO-a, i sudbinama Ive Sanadera pa i neslavnog Tomislava Karamarka, takvi kleptomani ustvari su ključni problem zemalja Balkana i evropske i NATO integracije neće biti završene prije nego što postanu prošlost.

(Faktor.ba)