Komentar: Da li je konačno dosta provokacija iz RS-a?

Objavljeno: 31.10.16 u 14:24

Umjesto da se stidi onih koji su kreirali zločine, aminovali krvave pohode na nejač, sadašnje rukovodstvo RS-a na čelu s Miloradom Dodikom čini sve da veliča te zločince

 

Piše: Elma Duvnjak-Šalaka

Manji bh. entitet, to zna cijeli svijet, stvoren je na krvi i zločinima. Još se traga za više od 1.000 ubijenih Srebreničana, za 800 Prijedorčana i tako redom. Svuda su kosti po tom manjem bh. entitetu ubijene bošnjačke djece, starih, muškaraca, žena za koje se ne zna da li će ikada biti pronađene. Krvolocima nije bilo dovoljno što su ih ubili nego su kasnije komadali njihova tijela i bacali u jame da se prikriju zločini.

Umjesto da se stidi onih koji su planirali zločine, aminovali krvave pohode na nejač, sadašnje rukovodstvo RS-a na čelu s Miloradom Dodikom čini sve da veliča te zločince. Pri tome preživjele Bošnjake, koji su smogli snage da se vrate na svoja spaljena ognjišta, svaki dan ubija iznova, novim poniženjima, strahovima, diskriminacijom. Tom rukovodstvu u RS-u nikada nije dosta nanošenja boli Bošnjacima, povratnicima.

Djeca ne mogu pohađati nastavu na maternjem, bosanskom jeziku. Srebreničke ulice se osveštavaju, Milorad Dodik s ponosom daje novoizgrađenom domu na Palama ime po krvoloku Radovanu Karadžiću. Od državnog novca pomaže porodicama ratnih zločinaca, a paralelno s tim plijeni imovinu logaraša koji su se “drznuli” da tuže RS zbog zlostavljnja u logorima. Uprkos kršenju zakona, raspisuju referendum o 9. januaru. Ali ni tu nije kraj, došla je na red i dodjela povelja “zaslužnima” u RS-u, i opet ko ih je dobio? Pa ko drugi nego haški optuženici, krvolok Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Momčilo Krajišnik, posthumno Nikola Koljević.

I kada nakon referenduma pomislimo da je “glavni baja” Dodik dotakao svoje dno, on pokaže da može ići još dublje. Mrzi on Bosnu i Hercegovinu, kao i njegovi poslušnici, ali što bi rekao jedan bh. akademik, i to što je Dodik na čelu RS-a pokazuje koliko je ova zemlja, Bosna, tolerantna. Negdje drugo bio bi samo anonimus. Ova prelijepa zemlja postoji mnogo duže nego entitet nastao na krvi, i postojat će. Nadživjet će sve svoje mrzitelje.

Na kraju, ostaje nada, ali vrlo mala, da će Narodna skupština RS-a poništiti svoju odluku o dodjeli priznanja počiniocima ratnih zločina, u interesu mira i suživota. Da će to uraditi i svesti odgovornost za zločine na njihove počinioce i skinuti hipoteku sa srpskog naroda.

(Faktor.ba)