Komentar: Da su svi kao Džeko i Vedo

Objavljeno: 25.10.16 u 19:15

I dok u napadu nemamo problema, selektora i sve navijače mora brinuti većina ostalih pozicija, a posebno golmanska i pozicija zadnjeg veznog  

 

Piše: Samir ŠIŠIĆ

Fudbal je opet u modi, bar kada je riječ o navijačima reprezentacije Bosne i Hercegovine. Razloge za zadovoljstvo svima onima kojima je žuto-plava boja u srcu iz vikenda u vikend donose naši napadači Edin Džeko i Vedad Ibišević.

Ubitačni dvojac Zmajeva zaista briljira u Italiji i Njemačkoj. Dijamant je prvi strijelac Serie A, dok je Ibišević trenutno najkorisniji igrač njemačke elite. A od njihovih dobrih igara u dresovima Rome i Herthe, u konačnici, mogla bi profitirati i naša reprezentacija.
Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2018. godine tek su počele, a Zmajevi poslije tri kola zauzimaju treću poziciju sa šest bodova. Poraz od Belgije bio je korak natrag, ali će zato Grčka biti prilika da se popravi ono što se izgubilo u Briselu.

I selektora Mehmeda Baždarevića može radovati forma naših napadača. I sigurno da ga raduje. No, šta je s ostalima? Vjerovatno bi i Meša i više od bilo kojeg navijača u našoj zemlji volio da u ekipi ima 20-ak fudbalera čija forma je u rangu ove u kojoj su Džeko i Ibišević. Ali, nema...

Najveći problem selektoru i njegovom stručnom štabu su golmani. Asmir Begović je prelaskom u Chelsea izgubio status prvotimca i u posljednje vrijeme više minuta ima u dresu reprezentacije nego u dresu Plavaca. Problem pred gostovanje u Atini (13. novembar) mogla bi predstavljati i povreda Emira Spahića, koji je proteklog vikenda ranije morao van terena... Iskusni defanzivac stub je zadnje linije Zmajeva, na kojem Baždarević temelji našu odbranu, i nadati se da će fudbaler HSV-a biti spreman za Atinu.

Treći problem je defanzivni veznjak! Mato Jajalo trebao je obaviti posao koji je s mnogo uspjeha „radio“ Muhamed Bešić. Ipak, fudbaler Palerma podlegao je pritisku već u Briselu protiv Belgije, te je protiv Estonije ostao na klupi za rezerve. Jer, bez kvalitetnih rješenja na svim pozicijama, teško je očekivati da Džeko i Vedo sami mogu iznijeti teret teškog ispita u Atini. Posebno zbog činjenice da su Grci startali furiozno i da su svjesni koliki ulog nosi ova utakmica.

Do „atinske bitke“ još je mnogo vremena i sigurno je da će se dosta toga promijeniti kada je riječ o formi. Nadamo se da će Džeko i Vedo dobiti „podršku“ i da će sve funkcionirati onako kako bi trebalo funkcionirati, jer, koliko je bivšim prvacima Evrope važan ovaj meč, toliko je Zmajevima važniji...

(Faktor.ba)