Komentar: Dodik i Čović na istom zadatku

Objavljeno: 17.11.16 u 11:47

Indikativno je da se baš u vrijeme Dodikovog otvorenog ataka na BiH u Mostaru okupljaju ministri tzv. Herceg-Bosne.

Piše SEJAD LUČKIN

Milorad Dodik se ne zaustavlja. Osokoljen sterilnošću međunarodne zajednice, sve agresivnijom politikom Rusije spram Balkana, pa i jalovošću institucija čija zadaća je da štite autoritet vrhovne pravosudne institucije – Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, predsjednik RS-a odlučio se da bukvalno ide uznos državi.

Ličnim predsjedavanjem nekakvim odborom za obilježavanje neustavnog dana manjeg bh. entiteta – 9. januara, odaslao je jasnu poruku šta misli o Ustavnom sudu, njegovim presudama, pa i samoj državi Bosni i Hercegovini. Direktno je u oko zabio prst svima koji se isključivo verbalno prse da im je suverenitet i cjelovitost Bosne i Hercegovine na prvom mjestu.

Dodikovo političko nasilje više i nije neka novost. Stoga ne bi bilo ni vrijedno pažnje, jer se od njega drugačiji odnos prema 9. januaru i nije očekivao. Međutim, u političkoj atmosferi kakva trenutno vlada u BiH taj otvoreni secesionizam poprima zabrinjavajuće razmjere.

Paralelno, naime, u HDZ-u jačaju snage koje slično razmišljaju. Nimalo slučajno nije što je HDZ-ova oštrica zbog hapšenja u Orašju bila okrenuta prema Sarajevu, a ne ka Banjoj Luci. Nije slučajno ni što se danas u Mostaru okupljaju bivši ministri takozvane Herceg-Bosne, još jedne tvorevine čije je postojanje tokom rata bilo usmjereno ka oružanom teritorijalnom dijeljenju Bosne i Hercegovine. Povampirenje te aveti, indikativno je, uklapa se u period kada Dragan Čović insistira da prioritetni zadatak BiH u ispunjavanju evropskih obaveza bude rješavanje presude “Sejdić-Finci”. A svima u BiH je jasno da se Čović pritom ne bori ni sa Sejdića ni za Fincija, već kroz izborni zakon omeđivanje hrvatskog, precizinje HDZ-ovog glasačkog prostora.

Milorad Dodik je prokrčio put kojim ga sada slijedi Dragan Čović. I ići će njime sve dok mu taj isti Čović puše u leđa i daje mu snagu. 

(Faktor.ba)