Komentar: Čelik i Olimpic nisu jedini „slučajevi“

Objavljeno: 21.10.16 u 13:31

Policija istražuje gdje je novac koji su Zeničani zaradili od transfera, dok su Vukovi u štrajku.

Piše: Adnan PLOČO

Stanje fudbala u Bosni i Hercegovini iz godine u godinu sve je lošije. Spas bh. fudbala najavljivao se u aprilu prošle godine kada je Premijer liga skraćena sa 16 na 12 klubova. Ipak, da skraćenje nije donijelo skoro ništa dobro, najbolje pokazuju primjeri koje smo vidjeli posljednjih nekoliko dana.

Prvo su za vikend Vitez i Široki Brijeg, odnosno Metalleghe i Čelik igrali na katastrofalnim terenima, a sve je za posljedicu imalo tešku povredu fudbalera tima iz Jajca. U srijedu je policija upala u prostorije zeničkog tima tražeći podatke o tome gdje je završio novac zarađen od transfera, dok su fudbaleri Olimpica u generalnom štrajku, jer im u ovoj sezoni nije isplaćena nijedna plaća, te im se ne plaća stanarina i hranarina, zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

Zeničani po svim osnovama državi duguju 15 miliona KM, a iako im je ponuđeno više načina za otplatu duga, nikada nisu potpisali neki reprogram duga, a kako oni funkcioniraju, prava je nepoznanica. Čelik je prodao više od 20 igrača, a novac očigledno nije završavao u kasi kluba. Ipak, Zeničani nisu jedini takav slučaj u našoj ligi. Mnogo je primjera gdje klubovi dvije ili tri godine dobro posluju, prodaju nekoliko igrača, a zatim jednostavno ispadnu u najniže lige.

To pokazuje da su klubovi već dugo u rukama raznih menadžera i fudbalskih mešetara koji su zbog nekih sitnih interesa spremni na sve. U svijetu, klubovi kada zapadnu u finansijske probleme, proglase bankrot, okrenu se mladima i krenu od nule. Ili nađu načina da uz pomoć sponzora saniraju gubitke, dok većina bh. premijerligaša samo gomila gubitke i posluje u mutnom bez jasnog cilja i vizije.
Da sve nije tako crno u našem nogometu, pokazuju i primjeri „manjih klubova“ gdje se jedan čovjek pita za sve. Tako Krupa, Mladost ili Metalleghe nemaju nikavog duga. Sarajevo je dolaskom Vincenta Tana saniralo sva dugovanja i upravo je to pravi primjer kojim bi svi klubovi trebali ići, kako se ne bi ponavljali slučajevi Brotnja, Modriče, Posušja, Orašja, Laktaša, Slavije, Čelika, Olimpica, Veleža i mnogih drugih, koji su nekoliko godina bili dominantni u elitnom rangu našeg fudbala, a sada muku muče da opstanu u najnižim ligama, ili ne postoje više nikako.

(Faktor.ba)