Komentar: Iskoristiti pruženu ruku Teherana

Objavljeno: 26.10.16 u 15:48

BiH nije u poziciji da odbije ulazak na tržište od 77 miliona potrošača

 

 

Piše: Ajdin PERČO

Dok se Iran ubrzano otvara stranim trgovinskim partnerima i poziva ih da investiraju i izvoze u tu zemlju, Bosna i Hercegovina sa ovom državom još uvijek nema omogućen ni platni promet. 

Drugim riječima, firme iz dvije zemlje ne mogu jedna drugoj uplatiti novac putem banaka jer naša zemlja nije ukinula sankcije Islamskoj Republici Iran. Uz to, nije moguće ni dobijanje bankarskih garancija između potencijalnih partnera iz dvije zemlje.

O svim ovim problemima ambasador Irana u BiH Seyed Hossein Rajabi upoznao je nadležne bh. institucije još u maju ove godine. Od tada pa do danas, javnost nije obaviještena ni o kakvom napretku u vezi s tim pitanjem. Dok nadležne institucije to ne riješe, suvišno je i govoriti o razvoju ekonomske saradnje.

Uprkos tome, na važnost Irana kao partnera ukazao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović posjetom ovoj zemlji, a na poziv predsjednika Irana Hassana Rouhanija. Planirani sastanci sa brojnim vodećim političaimra u ovoj mnogoljudnoj i bogatoj zemlji pokazuju da su BiH još uvijek otvorena sva vrata.

Iranci snažno podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH kao zemlje tri ravnopravna naroda, i kao što je više puta ponovljeno putem diplomatskih kanala, spremni su raditi i na razvoju ekonomskih odnosa.

Tu priliku prepoznaje i bh. delegacija koju, osim Izetbegovića, čine i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, koji je inače već ranije boravio u posjeti Iranu sa bh. privrednicima, te ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

Predsjedavajući Izetbegović je nakon susreta sa predsjednikom Rouhanijem kazao da “imamo jedan rigidan vizni režim koji treba hitno rješavati i moramo omogućiti transfer sredstava između Irana i BiH. Time će se aktivirati naš Sporazum o preferencijalnoj trgovini, koji će omogućiti brz razvoj investicija i trgovine.

Danas ćemo potpisati i memorandum koji se odnosi na saradnju malih i srednjih preduzeća, a koja su generatori privrede dviju zemalja. Time će prestati jednostrana saradnja između Irana i BiH, koja se do sada svodila na pomoć Irana“.

Ovim potezima nadležnim je institucijama i ministarstvima data politička podrška sa vrha države da omoguće nesmetan razvoj ekonomskih odnosa BiH i Irana. O tome hoće li pravovremeno reagirati na ovu šansu, pokazat će vrijeme.

U svakom slučaju, Bosna i Hercegovina nije u poziciji da propusti šansu i ne iskoristi pruženu ruku tržišta od 77 miliona potrošača sa bruto društvenim proizvodom vrijednim oko 400 milijardi dolara. Ako se u Iran vraćaju Amerikanci čiji su diplomati tokom Islamske revolucije bili zarobljeni u Teheranu, može tu priliku iskoristiti i BiH uz koju je Iran čvrsto stajao u najtežim trenucima.

(Faktor.ba)