Komentar: Koliko para, toliko muzike

Objavljeno: 27.10.16 u 15:49

Ne tako davno, isti problem imali su i košarkaši, pa je Nihad Đedović posudio KSBiH određenu cifru kako bi bili u mogućnosti igrati kvalifikacije.

 

Piše Ismar ŠMIGALOVIĆ

Tek što smo ohladili glave od historijskog učešća nogometnih Zmajeva na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, na red je došao i prvi nastup rukometnih Zmajeva na jednom velikom takmičenju. Početkom prošle godine s nestrpljenjem smo čekali da na parket u Kataru istrče Prce, Burić, Terzić i ostali, te odmjere snage s najboljim svjetskim rukometašima.

I to je otprilike bilo sve što smo vidjeli od naših najboljih rukometaša. Kroz ostale kvalifikacije za velika takmičenja prolazili smo kao i svih prethodnih godina. Neki bi rekli koliko para, toliko muzike. U ovoj narodnoj izreci zapravo se i krije najveći problem ne samo reprezentativnog i klupskog rukometa u našoj zemlji, već svih sportskih, kulturnih i drugih segmenata bh. društva.

Premalo, gotovo nimalo novca se ne izdvaja za sport, umjetnost, kulturu, nauku... Pa ne čudi što izostaju ili vrlo rijetko bljesnu uspjesi naših sportista, glumaca, muzičara, umjetnika, naučnika...

Vratimo se ipak rukometnoj reprezentaciji BiH. Tek što je stigao na kormilo rukometne reprezentacije BiH, Bilal Šuman postao je heroj nacije. I ranije je to bio, ali ovaj put u drugoj ulozi. Početkom ove sedmice zakazano je okupljanje najboljih rukometaša kako bi počeli pripreme za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. Ipak, nije bilo novca za avionske karte, pa je prijetio skandal da se rukometaši ne okupe na Ilidži, te ne krenu u kvalifikacije, što bi automatski značilo suspenzije, žestoke kazne i veliku sramotu.

Šuman nije želio ništa prepustiti slučaju, prebacivati odgovornost na druge za eventualne sankcije, već je stavio ruku u džep i vlastitim novcem finansirao dolazak reprezentativaca u Sarajevo. A u kvalifikacijama šta bude. Niko im neće ni zamjeriti ako ne izbore još jedno veliko takmičenje.

Ovo nije prvi put da se ovakve stvari dešavaju. Ne tako davno, isti problem imali su i naši najbolji košarkaši, pa je Nihad Đedović posudio Košarkaškom savezu BiH određenu cifru kako bi bili u mogućnosti da rade ono što najbolje znaju - brane boje ove države. Ni tada kao ni sada niko od naših političara i institucija nije se ni počešao zbog ovakve sramote. Jednostavno su digli ruke od svih reprezentacija, jer znaju da će se vjerovatno ponovo naći neki reprezentativac koji će izvrnuti džepove za svetinju.

Čudi samo kako na sve ovo nije reagirao Sabahudin Baho Topalbećirević, novopečeni savjetnik u Ministarstvu civilnih poslova BiH i čovjek koji može savjetovati ministra i ljude ministarstvu da pomognu našim sportistima i ne izlažu ih sramoti koju, čini se, moraju trpjeti ama baš svake godine.

(Faktor.ba)