Komentar: Mali korak za EU, ogroman za BiH

Objavljeno: 11.11.16 u 18:22

Ipak, za euforiju nema i ne smije biti mjesta, jer nas očekuje još mnogo posla.

 

Piše: Ismar Šmigalović

Bosna i Hercegovina dobila je ove sedmice pozitivan Izvještaj Evropske komisije o našoj zemlji. U tom dokumentu podvučeno je da je Bosna i Hercegovina ispunila važne zadatke koji su bili uvjeti za prihvatanje aplikacije naše zemlje za članstvo u Evropsku uniju (EU).

BiH je opredijeljena za evropski put i nastavit će pozitivne reforme učinjene posljednjih mjeseci i učinit će sve da do kraja naredne godine stekne status kandidata, jedinstven je stav svih relevantnih političkih struktura u našoj zemlji.

I zaista, odrađen je lavovski dio posla na evropskom putu naše zemlje, pogotovo ako se uzmu u obzir činjenica da su se vlasti u BiH na tom reformskom putu svakodnevno susretale s brojnim opstrukcijama destruktivnih snaga koje ne žele vidjeti Bosnu i Hercegovinu kao modernu i evropsku državu, već žele mrak u kojem će se samo oni dobro snalaziti i vladati.

Mudro su bh. lideri izbjegli, koliko je to bilo moguće, zamke koju su im postavljale te retrogradne snage želeći nas gurnuti u mrak i što dalje od Evropske unije. Sreća je pa u tu zamku nisu uhvaćeni, već su se kretali prema zacrtanom cilju i na kraju uspjeli napraviti historijski korak za našu zemlju.

BiH se trenutno nalazi na sigurnom i dobro utabanom evropskom putu i zaista je učinjeno mnogo toga. U gotovo dvije godine na evropskom putu BiH učinjeno je mnogo više nego u svim ovim poslijeratnim godinama.

Ipak, za euforiju nema i ne smije biti mjesta, jer nas očekuje mnogo posla. Mnogo više nego što možemo zamisliti. Prvi pravi ispit evropskog opredjeljenja BiH, ali i potvrda da sve što smo do sada uradili mislimo i više nego ozbiljno, dolazi nam 9. decembra kada će u Sarajevu stići Johannes Hahn, komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju, i uručiti Upitnik Evropske komisije.

Taj upitnik sadržavat će oko 4.000 pitanja na koja naše vlasti moraju odgovoriti u određenom roku, spominje se rok od šest mjeseci, te na taj način potvrditi svoju opredijeljenost evropskom putu.

Osim odgovora na Upitnik, tu su i ostale brojne reforme koje ćemo paralelno morati ispunjavati na tom putu. Ne treba imati ni trun sumnje da će se antievropske i destruktivne snage u BiH ponovo uključiti i pokušati opstruirati evropski put BiH.

(Faktor.ba)