KOMENTAR - Mile, ko te je zvao?

Objavljeno: 22.10.16 u 17:11

Kako sada stvari stoje, eventualno prekomponiranje vlasti na nivou BiH zavisit će, prije svega, od Dragana Čovića, koji se sada nalazi „između dvije vatre“

Piše Maja Radević

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik kaže da njegova stranka nije zainteresirana za ulazak u vlast na državnom nivou.

- Ta vlast bit će interesantna još godinu, jer će od januara 2018. početi kampanja za opće izbore. Mislim da je sasvim izvjesno da ćemo ostati opozicija i da ćemo kritizirati sve ono što su loši potezi aktuelne parlamentarne većine - izjavila je poslanica SNSD-a u Parlamentu BiH Milica Marković.

Njene riječi potvrdio je i Dodik i dodao da u ovoj stranci ne prihvataju „ovakvu konstelaciju odnosa“, mada su, kako je naveo, svjesni da su predstavnici Republike Srpske u bh. institucijama potpuno delegitimirani u tom pogledu. Činjenica je, međutim, da iz političkih stranaka koje su osvojile najveći broj glasova u Federaciji na proteklim lokalnim izborima Dodika i njegov SNSD nisu ni zvali da uđe u vlast.

Iz SDA su jasno poručili da nema problema u funkcioniranju vlasti na državnom nivou, a da će zadržati dosadašnje pozicije prije dva dana u Sarajevu potvrdili su i lideri SBB-a i SDP-a BiH, Fahrudin Radončić i Nermin Nikšić. S druge strane, iz HDZ-a Dragana Čovića ističu kako bi bilo poželjno da izvršna i zakonodavna vlast u Bosni i Hercegovini bude konstituirana „u skladu sa voljom naroda“, te ostavljaju prostor za buduće dogovore partijskih lidera.

Izjave stranačkih lidera, u ovom slučaju Dodika, da ih „ne zanima“ vlast na državnom nivou nisu, naravno, nikakva novost na političkoj sceni BiH. Gotovo identične situacije dešavale su se praktično nakon svakih izbora u našoj državi, pa tako i sada tek rijetki (i naivni) vjeruju u iskrenost Dodikovih riječi, posebno kada se uzmu u obzir atraktivne mogućnosti raspodjele ne samo ministarskih fotelja, nego i onih direktorskih u institucijama poput RAK-a ili Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koje bi Dodik rado imao pod svojom kontrolom.

Kako sada stvari stoje, eventualno prekomponiranje vlasti na nivou BiH zavisit će, prije svega, od Dragana Čovića, koji se sada nalazi „između dvije vatre“: interesa koalicijskih partnera, ali i želja svog „strateškog“ partnera, predsjednika RS-a Milorada Dodika.

Također, važno je pitanje ko će naslijediti Mladena Bosića na čelu SDS-a - za jednog od kandidata za tu poziciju, Vukotu Govedaricu, Dodik je izjavio da je on „naš čovjek“. Moguće imenovanje Govedarice za novog lidera SDS-a moglo bi dovesti do ozbiljnih potresa unutar Saveza za promjene, što bi onda Dodiku poslužilo kao argument da se iznenada predomisli i ipak uđe u vlast kako bi spriječio „krizu“ na državnom nivou. A prava kriza bi mogla uslijediti tek nakon takvog poteza.

(Faktor.ba)