Komentar: Parlamentarci iz RS-a u borbi protiv populizma

Objavljeno: 12.11.16 u 12:11

Propala je tako prilika da se ostvare kakve-takve uštede novca građana BiH.

U okolnostima smo u kojima svaka mjera koja će rezultirati uštedama novca građana BiH, makar ona bila i populistička, je dobrodošla. Međutim, populizam kod karakternih parlamentaraca iz Republike Srpske, izuzev kada je tobožnja borba za vitalne nacionalne interese i navodno ugrožene ovlasti entiteta iz kojeg dolaze, ne prolazi.

Potvrdilo je to izjašnjavanje zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH o zakonskim izmjenama koje se tiču postavljanja niže maksimalne granice otpremnina za osobe koje plaću primaju iz državnog budžeta. Umjesto do sada isplaćivanih naknada koje su dostizale i vrtoglavih 35.000 KM, prijedlog zastupnika Damira Arnauta je taj iznos ograničio na 9.960 KM. Međutim, taj, prema Borislavu Bojiću "populistički potez", nije dobio podršku 11 zastupnika iz Republike Srpske.

Toliko je zasmetao Arnautov populizam predstavnicima manjeg bh. entiteta, da je pomirio i poslovnično zaraćene strane, SNSD i SDS. Svi su, izuzev Dušanke Majkić, digli ruke protiv ovog populističkog prijedloga. Neodlučna Majkić, koja je ostala suzdržana, nije mogla donijeti odluku o ograničavanju otpremnine koju je uredno, u iznosu od čak 28.000 KM, naplatila nakon jednodnevne penzije u maju 2015. godine.

Smeta zastupnicima iz Republike Srpske i to što se inicijatori ovakvih populističkih prijedloga kasnije pozivaju na socijalnu osjetljivost. Ta konstatacija, istini za volju, ima smisla, s obzirom da socijalna osjetljivost, potreba za budžetskim uštedama i dodir s realnošću ne idu u istu rečenicu sa osobama čija primanja, izdvajana iz istih tih budžetskih sredstava, nerijetko prelaze 7.000 KM.

Propala je tako još jedna prilika da se, makar zahvaljujući populističkim prijedlozima, ostvare kakve-takve uštede novca građana ove zemlje i to zahvaljujući velikim borcima protiv populizma, lažne socijalne osjetljivosti i zaštitnika interesa Republike Srpske, entiteta u kojem je prosječna plaća, onih sretnika koji imaju posao, desetak puta niža od primanja tih parlamentarnih zaštitnika njihovih interesa.

Zahvaljujući upravo odnosu zvaničnika prema građanima, pa i vlastitim glasačima, poput odnosa „jedanaestorke“ iz Zastupničkog doma, te neodlučne Dušanke Majkić i neopravdano odsutnog Momčila Novakovića, standardi stanovništva ove zemlje pri ocjeni rada i učinka političara su pali tako nisko da su čak i populistički potezi prihvatljivi i za čistu "desetku".

(Faktor.ba)