Komentar: Prvi put s ocem u kladionici

Objavljeno: 08.11.16 u 16:04

Dodatna nesreća je to što kockanje nikada ne dolazi samo, a mladi kockari su visokorizične osobe često sklone i drugim „belajima“, pa incidenti u kladionicama nisu ništa neobično 

 

Piše: Sanela Karaica

Nastavnica vidjela učenika u kladionici. Sačekala ga, oduzela listić i pozvala roditelje da im ukaže na problem. Ispričala sve dječakovom ocu i rekla kako takvo ponašanje nema smisla, a otac se, pogledavši listić, složio s njom. - Upravu ste, apsolutno nema smisla kladiti se na Real protiv Barse - potvrdio je.

Kockanje je pošast koja ne bira spol ni dob, a mladi već u osnovnoj školi postaju redovni posjetioci sportskih kladionica. Nerijetko u prve posjete kladionicama djeca odlaze sa roditeljima, poslije toga poslušno uplaćuju listiće umjesto njih, a na kraju počnu ulagati svoj novac. Dodatna nesreća je to što kockanje nikada ne dolazi samo, a mladi kockari su visokorizične osobe često sklone i drugim „belajima“, pa incidenti u kladionicama nisu ništa neobično.

Potvrdu svih ovih navoda imali smo nedavno u Glamoču. Drama je počela u kladionici u ulici Ive Lole Ribara i to kada je maloljetni mušakarac preko reda pokušao uplatiti listić. Drugi posjetilac prigovorio mu je kazavši da se mora poštovati red, a ovaj ga je pozvao da izađe iz kladionice da se obračunaju. Nakon toga maloljetnik je otišao kući po pištolj i iz neposredne blizine čovjeka ranio u obje noge. Da situacija bude još gora, incidentu je prisustvovao i otac koji je nakon svega sakrio pištolj. Napadač će, vjerovatno, snositi odgovornost zbog nanošenja teških tjelesnih povreda, ali zbog ulaska maloljetnika u kladionicu i klađenja sigurno niko neće odgovarati.

Prema važećim propisima u našoj zemlji, maloljetnicima je zabranjeno klađenje pa čak i ulazak u kladionice. Međutim, u praksi to vrijedi samo na papiru, pa je sasvim normalna pojava vidjeti maloljetnike, čak i učenike osnovnih škola, kako s listićima sportske prognoze ili neke druge igre na sreću izlaze iz kladionica. Zabrinjavajuće zvuči podatak da oko 40 posto srednjoškolaca i mladih svakodnevno ide u sportske kladionice, te da zbog toga propuštaju nastavu.

Radnici zaposleni u objektima u kojima se vrši klađenje trebali bi provjeravati da li su klijenti stariji od 18 godina, ali zašto bi radili nešto zbog čega će umanjiti promet, pogotovo kada znaju da ih niko neće sankcionirati čak i ako prihvate uplatu. Trenutni instrumenti kontrole nisu adekvatni i učinkoviti, pa jedino ostaje nada da će novi zakon o igrama na sreću, koji je u proceduri usvajanja u Federaciji BiH, bolje odgovoriti na ovaj veliki društveni problem.

(Faktor.ba)