Komentar: Siva ekonomija rak-rana u BiH

Objavljeno: 30.10.16 u 15:13

Nepoštivanje i omalovažavanje radnika i države proizvodi gubitke u budžetima od više stotina miliona KM

 

 

Piše Ismar ŠMIGALOVIĆ

Vrlo zabrinjavajuće zvuči podatak da je Porezna uprava FBiH u posljednjoj godini pronašla više od 1.000 firmi koje posluju bez odobrenja i nelegalno zapošljavaju više od 2.200 radnika. Ovo je samo mali dio onoga što se svakodnevno dešava u našoj zemlji, jer niko sa sigurnošću ne zna koliko je ovakvih firmi u BiH koje koriste rupe u zakonima i sistemu te se bogate preko leđa radnika i države.

Rad nacrno, neprijavljivanje prihoda, utaja PDV-a, neizdavanje fiskalnih računa, neuplaćivanje doprinosa radnicima, prijava na minimalac i podjela plaća u koverti samo su neki od marifetluka kojima se služe ovdašnji “biznismeni”. Ovakvo nepoštivanje i omalovažavanje radnika, te pljačka države proizvodi gubitke u budžetima od više stotina miliona KM. Država ne čini gotovo ništa da stane ukraj sivoj ekonomiji, te dopušta da je ona polako jede iznutra.

Porezna uprava FBiH već nekoliko mjeseci “češlja” tržište i otkriva ovakve primjere, ali ovo nije dovoljno, jer u suzbijanje sive ekonomije treba da se uključe svi, a prije svega radnici koji trpe zulum. Sve je ovo posljedica korupcije, loših zakonskih rješenja i poreznih osnovica, kao i neadekvatnih i sporih sankcija. Kaznena politika u državi je takva da se više isplati platiti kaznu za neprijavljivanje radnika nego poslovati u zakonskim okvirima. 

Siva ekonomija dala je doprinos što je situacija u našoj zemlji katastrofalna. Građani teško pronalaze zaposlenje i kada jednom dobiju posao, čuvaju ga kao oči u glavi, pa pristaju na sve ucjene poslodavaca. Šute i trpe poniženja, neplaćanje doprinosa, kašnjenja u isplatama plaća, a novopečene „gazde“ vješto to koriste.

Istini za volju, i firme su opterećene kojekakvim fiskalnim i parafiskalnim nametima i gotovo je neizdrživo ispoštovati sve ono što država traži. Porezi na plaće u FBiH iznose oko 70 posto, a identificirano je između 400 i 500 parafiskalnih nameta, što svakako doprinosi da poslodavci izbjegavaju svoje obaveze prema državi.

I na ovim stvarima država mora poraditi, poručuju poslodavci, ako želi da se povećaju uplate doprinosa, smanji broj radnika nacrno, te suzbije siva ekonomija.

(Faktor.ba)