Komentar: Svi čekaju prve poteze Trumpa

Objavljeno: 14.11.16 u 15:09

Većina svjetske vanjske politike praktično je sada na čekanju.

Piše Predrag ZVIJERAC

Nakon početnog "šoka zbog neočekivanog izbora" republikanca Donalda Trumpa za novog predsjednika SAD-a, svi najvažniji svjetski lideri, od predsjednika Evropske komisije Jeana-Clauda Junckera, generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, preko ruskog predsjednika Vladimira Putina ili izraelskog premijera Benjamina Netanyahua traže “nastavak i intenziviranje saradnje i partnerstva”.

Najviše se strepi od izolacionizma, odnosno da Trump i republikanci koji čine većinu u Kongresu ne odluče da će Amerika “nastaviti sama”. Gotovo da ne postoji zemlja ili međunarodna organizacija za koju Trump zna, a prema kojoj nije tokom kampanje najavio promjenu odnosa, a neke od njih je i čak i otvoreno izvrijeđao. Svi zato traže što skorije sastanke kako bi razjasnili neka Trumpova stajališta. I dalje se neki pitaju je li stvarno Trump kompetentan obavljati funkciju na koju je izabran, dok samo veteran američke i svjetske (geo)politike Henry Kissinger jasno kaže da takve rasprave naprosto treba prekinuti jer je činjenica da će Trump biti predsjednik i treba mu dati šansu da, kako je to sročio, "razvije svoju filozofiju".

Mnogi smatraju da će SAD napraviti zakret u politici prema svijetu, međutim, čuju se i glasovi kako bi se na tom planu mogao zadržati i kontinuitet budući da su osnovni ciljevi koje je Trump zacrtao ustvari isti kao Obamini, Bushovi, Clintonovi… Što se tiče dviju velesila, Kine i Rusije, koje drže veto u Vijeću sigurnosti UN-a, već se zna da su krenule u bjesomučno studiranje mogućih opcija djelovanja sa "Trumpovom Amerikom" ili protiv nje. Putin je, naravno taktički, još prije izbora razmijenio nekoliko komplimenata s njima, ali i sa Hillary Clinton.

Njihov odnos bit će posebno zanimljiv jer su dvije zemlje upletene u događaje na područjima gdje utječu, ali ni SAD ni Rusija tu nemaju potpunu kontrolu nad situacijom - navedimo samo Ukrajinu, Siriju pa i Zapadni Balkan. Zbog toga su krupniji potezi već nekoliko mjeseci praktično suspendirani i čekao se rasplet američkih izbora, a trajat će još neko vrijeme dok Trump ne preuzme Ovalni ured. Tek nakon što njegovi republikanci urade također detaljne analize i jasno kažu koji su najvažniji prioriteti, šta će pokušati postići, šta spriječiti i zašto, te to objasne domaćoj javnosti i američkim partnerima, znat će se tačan smjer u kojem će se SAD kretati. Sve što se do tada bude govorilo jeste taktiziranje ili eventualno političko udvaranje.

(Faktor.ba)