Komentar: Terapija za zdravstvo

Objavljeno: 02.11.16 u 16:01

Bolnice, domovi zdravlja i ostale zdravstvene ustanove godinama se bore sa ogromnim dugovanjima, zbog kojih ostaju i bez najosnovnijih sredstava za rad

 

Piše: Maja RADEVIĆ

Reforma zdravstva u Kantonu Sarajevo, koja bi se trebala početi provoditi od naredne godine, neophodna je kako bi se zaustavilo urušavanje zdravstvenog sistema i spriječili milionski gubici koje na godišnjem nivou proizvode neefikasne institucije u tom sektoru. Sa takvim argumentima, koje ovih dana slušamo od članova ekspertne grupe zadužene za izradu plana reorganizacije i restrukturiranja zdravstvenih institucija, svako će se složiti. Štaviše, vrijeme u kojem je reforma zdravstva trebala biti postavljena kao prioritet u radu kantonalnih vlasti već odavno je prošlo i sada smo u situaciji da popravljamo što se popraviti da - a puno je toga što treba hitno „izliječiti“ u našem zdravstvenom sistemu.

S jedne strane, bolnice, domovi zdravlja i ostale zdravstvene ustanove godinama se bore sa ogromnim dugovanjima, zbog kojih ostaju i bez najosnovnijih sredstava za rad. Kažu, nisu oni krivi za takvo stanje - krivi su prethodni menadžmenti i njihovi „sumnjivi“ poslovi, koji su nam zdravstvo doveli do propasti. Na drugoj strani, svakodnevno možemo čuti brojne, i opravdane, pritužbe pacijenata koji svjedoče kako sami moraju kupovati lijekove koje inače ne bi trebali da plaćaju, na pojedine specijalističke preglede čekaju i po nekoliko mjeseci, a i kada konačno dobiju termin i dođu na red, nerijetko će od bolničkog osoblja dobiti hladan tuš:

„Aparat nam je u kvaru, dođite drugi dan“. Mnogi su primorani danima lutati od jedne do druge ustanove kako bi stigli do ljekara, jer više ne znaju ni kome „pripadaju“, ni kome se trebaju obratiti...

Upravo taj put pacijenta jedan je od problema koji bi trebao biti riješen u okviru planirane reforme. Bit će jasno razgraničene nadležnosti između pojedinih ustanova, pacijenti će imati kvalitetniju i efikasniju uslugu, liste čekanja će se skratiti, a u budžetu će, na godišnjem nivou, ostajati desetak miliona maraka više, najavljuju iz kantonalnog Ministarstva zdravstva.

Sve to lijepo zvuči, ali razumljivo je da su građani skeptični i teško im je povjerovati kako će se nakon višedecenijskog haosa u zdravstvu, na koji smo u međuvremenu i navikli, stvari konačno početi mijenjati nabolje. Za pozitivne promjene trebat će mnogo strpljenja i odricanja i taj put, sasvim sigurno, neće biti jednostavan ni za pacijente, ni za zdravstvene radnike. Ipak, bez podrške i od jednih, i od drugih neće biti ni uspješne reforme i samo ćemo nastaviti još dublje tonuti u bolesno zdravstvo.

(Faktor.ba)