Komentar: U biznisu nema mjesta politici

Objavljeno: 15.11.16 u 16:10

Interes kapitala nadilazi nacionalne i opće interese, što pokazuje potez firmi koje su se preselile u FBiH iz RS-a

 

Piše: Kenan SILAJDŽIJA

Jedan od vjerovatno najtežih ekonomskih poraza koje je Milorad Dodik pretrpio u gotovo 11-godišnjoj apsolutističkoj vlasti u Republici Srpskoj, svakako je bila odluka 30 srbijanskih firmi da svoje sjedište preseli iz RS-a u Federaciju Bosne i Hercegovine. 

Razlog za to bila je odluka Vlade RS-a iz oktobra 2010. godine da uvede 10 posto poreza na dobit vlasnika kompanije, pored već postojećih 10 posto poreza na dobit kompanija. U Federaciji BiH takvog poreza nije bilo, a s obzirom na to da je tržište Bosne i Hercegovine jedinstveno, desio se apsurd po Dodika da su građani RS-a srbijanske prozivode nabavljali iz Federacije BiH. Osim toga, Dodik je direktno otvorio nova radna mjesta u Federaciji BiH, omogućio Poreznoj upravi FBiH veću naplatu javnih prihoda i RS učinio lošijim mjestom za poslovanje.

Ujedno, potez srbijanskih firmi jasno je pokazao, staru i provjerenu ekonomsku tezu da „interes kapitala nadilazi općne i nacionalne interese“. Iako je opozicija u RS-u uporno i godinama upozoravala da se ukine sporna odredba, SNSD-ova vlast se oglušila na to, dok se u isto vrijeme u RS-u kolala jadikovka o temi „srpskih brendova“.

Vlada RS-a nakon nekoliko godina je ukinula spornu odredbu, ali se srbijanske firme nisu vratile iz Federacije BiH. Unatoč tome, Dodik je vješto političkim manipulacijama i spinovima, pričao okolo da je „RS bolji dio Bosne i Hercegovine“, „da su mobilizirani ukupni kapaciteti u RS-u“ i „da je Srpska lider regiona“. Kontinuirano izmišljajući nove krize i sukobe sa, kako Dodik voli reći, „političkim Sarajevom“, vješto je zamaglio oči javnosti o tome da je RS manje ekonomski atraktivan entitet za ulaganje od Federacije BiH, čak i za firme iz Srbije i Rusije.

Ipak, preseljenje firmi u Federaciju BiH iz RS-a trebalo bi biti upozorenje svima u Bosni i Hercegovini, kao jedinstvenom ekonomskom prostoru, da međusobna politička prepucavanja i odvraćanje pažnje od stvarnih ekonomskih problema štete svima, pa i građanima Federacije BiH. Godinama iz Evropske unije, SAD-a i drugih visokorazvijenih zemalja upozoravaju ovdašnje vlasti da se moraju okrenuti saradnji, reformama i dogovorima. Umjesto da neprijatelja vidi u siromaštvu i lošoj ekonomskoj slici, Milorad Dodik, koji je i sam otuđen od običnog čovjeka, sukobe traži kod „političkog Sarajeva“. Dodik pri tome tjera srbijanske investitore u Federaciju BiH i ne razmišlja o tome da srpske firme imaju interesa da posluju i u Sarajevu, Zenici, Tuzli, ili u Bihaću. U biznisu nema mjesta politici, ali pojedinci očito ne misle tako.

(Faktor.ba)