open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Komisija: Nije po Ustavu obustava plaće zastupnicima i delegatima ako neopravdano izostaju
Na drugoj sjednici Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) utvrđena je usaglašenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH za Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Zastupnički dom PSBiH.
27.03.2023. u 11:03
get url
text

Ovaj Prijedlog zakona odnosi se na kažnjavanje novčanom kaznom počinilaca prefarbavanja ili na drugi način prekrivanja jednog ili drugog pisma na saobraćajnim znakovima.

Usaglašenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH utvrđena je i za Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Zastupnički dom PSBiH. Ovaj Prijedlog zakona odnosi se na pooštravanje novčanih kazni za nepropisno parkiranje na mjesto predviđeno za parkiranje osoba sa invaliditetom. 

Članovi Ustavnopravne komisije Doma naroda utvrdili su usaglašenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH i za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH i koji nosi oznaku EI.

Utvrđena je usaglašenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH i za Prijedlog zakona o graničnoj kontroli, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, a koji također nosi oznaku EI.

Komisija je odgodila izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Zastupnički dom PSBiH. Komisija je, u skladu sa Poslovnikom zatražila od predlagača da u roku od sedam dana ispravi nedostatke u vezi sa stavovima (1), (3) i (5) člana 95. poslovnika Doma naroda PSBiH.

Komisija nije utvrdila usaglašenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH Prijedlog zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Zastupnički dom PSBiH, a koji se odnosi na obustavu plaće za zastupnike i delegate u slučaju neopravdanog nedolaska na sjednicu.

Ustavnopravna komisija Doma naroda usvojila je Izvještaj o primjeni Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama Bosne i Hercegovine za 2021. godinu, čiji je podnosilac Ministarstvo pravde BiH.

Usvojen je i Izvještaj o radu Pravobranilaštva Bosne i Hercegovine za priod od 01. 01. 2021. godine do 31. 12. 2021. godinu.

Usvojen je i Izvještaj o radu Ustavnopravne komisije Doma naroda PSBiH za 2022. godinu.

Ustavnopravna komisija Doma naroda usvojila je zaključak da ubuduće neće razmatrati prijedloge zakona i druge akte koji su predmet razmatranja na dnevnom redu sjednice, ako na sjednici nije prisutan predlagač ili ovlašteni predstavnik predlagača.

Izuzetno od ovog zaključka, u hitnim ili nekim drugim slučajevima, Komisija može odlučiti da razmatra prijedlog zakona ili drugi akt bez prisustva predlagača ili ovlaštenog predstavnika predlagača.

Ustavnopravna komisija Doma naroda usvojila je i zaključak kojim smatra potrebnim da sjednicama ove Komisije, na kojima se razmatraju prijedlozi zakona iz nadležnosti Vijeća ministara BiH, budu prisutni ministar, zamjenik ministra ili pomoćnik ministra, saopćeno je iz PSBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.