open-navfaktor-logo
search
Ogromna šteta
Kompanija Batagon: Nismo prvi investitor koji je u RS-u doživio neprijatnosti
Želimo da istaknemo da je osnovni problem sa kojim smo se suočili u postupku akvizicije zvorničke Alumine i Birača, nastao kao posljedica neracionalnih odluka zvorničkog suda, naveli su iz Batagona
23.07.2019. u 11:34
get url
text

Iz kompanije Batagon obratili su se javnosti, državnim institucijama i medijima kako bi ukazali na probleme sa kojima su se susreli prilikom realizacije projekata u Republici Srpskoj, odnosno Bosni i Hercegovini. Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

Pored apela da nas uvaže kao kredibilnog partnera koji je u Republiku Srpsku i BiH do danas uložio više od 20 miliona KM, pojedini mediji i interesne grupe su naše ime i poslovanje koristili u cilju podizanja ličnih rejtinga i jačanja sopstvenog kredibiliteta. Ostvarujući svoje lične ciljeve, nas su udaljili od daljnjih ulaganja u Republiku Srpsku. Mi nismo prvi investitor koji je doživio neprijatnosti u Republici Srpskoj, ali smo sigurno jedan od rijetkih koji je pored reputacione štete pretrpio i značajnu materijalnu štetu.

U vezi sa ovim, istine radi, želimo da istaknemo da je osnovni problem sa kojim smo se suočili u postupku akvizicije zvorničke Alumine i Birača, nastao kao posljedica neracionalnih odluka zvorničkog suda koji je na dan kada je Batagon dao nalog za plaćanje oko 43 miliona KM u budžet RS, donio potpuno nerazumljivu i prema našem razumijevanju nezakonitu odluku, kojom je na direktan način bila ugrožena naša transakcija, tj. potpuno je obesmislila ugovor koji je Batagon imao sa Vladom Republike Srpske.

Drugim riječima rečeno, kupili bi nenaplativo potraživanje, a pored postojeće štete očigledno je da bi izgubili i dodatnih 43 miliona KM. Ova nerazumna odluka je istovremeno načinila i veliku štetu Republici Srpskoj, najprije jer je za toliko umanjen mogući prihod u budžet RS, a naša kompanija je dovedena u situaciju da ima ogromnu materijalnu i reputacionu štetu bavljenja ovim projektom.

Zbog ovakvog stanja, reagovali su i naši investitori i poslovni partneri označivši projekat Alumine, sa najvišim nivoom rizika. Batagon je imao vrlo korektnu saradnju sa Vladom Republike Srpske, kao i menadžmentom Alumine, te upravo zbog toga se nismo odlučili da pokrenemo osnovane odštetne zahtjeve.

Sa druge strane, upravo zbog ove korektne saradnje, a i perspektive koje vidimo u poslovanju Alumine i tržištu koje je napravila u proteklih nekoliko godina, ističemo da smo spremi da nastavimo projekat sticanja većinskog vlasništva u ovoj firmi, s tim da se kao važno pitanje postavlja prethodno i hitno rješavanje kontroverznih i štetnih postupaka i radnji pojedinaca koji zastupaju takozvana "litvanska potraživanja".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.