open-navfaktor-logo
search
NSRS
Kompromitovali se: Kako su prošli "ajkula iz Hurgade", "Dorić dvije funkcije" i "Nešo sedam popova"
Za novi saziv Narodne skupštine RS-a, a prema podacima Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine sa oko 87 posto obrađenih glasova, najviše direktnih mandata osvojio je SNSD (26) i s dosadašnjim koalicionim partnerima ima većinu.
05.10.2022. u 13:25
get url
text
NSRS

Iako je cilj SNSD-a da ima dvotrećinsku većinu, prema trenutnim rezultatima teško će do nje doći, posebno do broja od 62 zastupnika, koje je u izbornoj noći najavljivao predsjednik te stranke Milorad Dodik.

Podaci o pristiglim glasovima pokazuju i da nekoliko kandidata koji su se na razne načine iskompromitovali uoči izbora ili u toku same izborne kampanje, nisu osvojili direktne mandate u NSRS-u.

Takav je slučaj sa dosadašnjom zastupnicom Socijalističke partije Andreom Dorić, poznatom po tome što je dva puta mijenjala stranački dres u klupama NSRS-a, ali i izjavi kako joj je stranka omogućila dvije funkcije u entitetskim kompanijama - izvršnog direktora u Putevima RS-a, te člana Upravnog odbira Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF).

Andrea Dorić

Andrea Dorić

Iako ju je nakon toga stranački šef Petar Đokić pozivao da podnese ostavku u UO APIF-a, Dorić to nikada nije učinila, a kao kandidat za zastupnicu u NSRS-u osvojila je tek 173 glasa.

Bez mandata u NSRS-u ostat će i Irena Joldžić (SNSD) koja je po broju osvojenih glasova (3.633) pretposljednja na listi SNSD-a u Izbornoj jedinici tri.

Javnosti je postala poznata po videosnimku iz egipatskog ljetovališta Hurgada u vrijeme kada su se tamo desili napadi ajkule, a nazivala je sebe budućom zastupnicom.

Irena Joldžić

Irena Joldžić

- Mi tri dana ležimo na plaži. Možete samo umočiti noge u vodu do gležnja, inače policija odmah trči. Do sada bi gospodin Lukač već ulovio ajkulu i ispekao je na ražnju – govorila je Joldžić u kratkom videu.

Još jedan kandidat SNSD-a iz Izborne jedinice tri Nenad Grbić završio je pri dnu liste.

Nenad Grbić koji je ljetos postao poznat u javnosti nakon što je njegovu benzinsku pumpu otvorio Milorad Dodik i sedam pravoslavnih sveštenika, dobio je 7.439 glasova, što je nedovoljno za direktan mandat.

Nenad Grbić

Nenad Grbić

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.