open-navfaktor-logo
search
Upozorenje Beogradu
Komšić: Ako vlasti u Srbiji izaberu put u nove sukobe, neće se dobro provesti, nije ovo 1992.
Kako god da se ta saga oko Kosova završi, a nadam se da će se završiti u interesu građana Srbije i Kosova, mora se znati da neće biti nikakve kompenzacije na račun Bosne i Hercegovine
10.07.2019. u 14:59
get url
text

Član Predsjedništva Bosne I Hercegovine Željko Komšić u intervjuu beogradskom dnevnom listu Danas, između ostalog, govorio je i o tome kako vidi budućnost Bosne i Hercegovine.

Na pitanje novinara Danasa "šta predviđa da će biti budućnost Republike Srpske, a kakva BiH", Komšić je kazao:

– Ne postoje te dvije budućnosti, nego samo jedna; ili ćemo zajedno propasti ili zajedno krenuti naprijed. Ja se borim i boriti ću se za ovo drugo. Vjerujem da je to ispravno. Vjerujem da je naš euroatlanski put, stabilnost i sigurnost budućnosti. Neki u to ne vjeruju niti hoće da se zato bore, draži im je haos. Valjda će doći pameti, upravo zbog budućnosti.

Komšić je govorio i o tome koliko su opravdane slutnje da bi se vlasti u Srbiji, nakon okončanja kosovskog problema, mogle okrenuti ka RS-u i njenom otcjepljenju.

– Ne znam hoće li se tim pokušajima okrenuti. Ne bih im preporučio. Ovo nije 1992. godina, ma koliko nekada političke prilike podsjećale na to. Nema više Miloševićeve armade, a ni BiH nije toliko slaba koliko misle. Nadam se da neće izabrati put u nove sukobe, a budu li ga izabrali, neće se dobro provesti, to neka im bude jasno. Ako država BiH bude napadnuta, branit ćemo je i nećemo se nikome pravdati što to radimo. Srbija treba da se okrene sama sebi. Okrećući se na jedan agresivan način prema drugima, a posebno prema Bosni i Hercegovini, do sada se samo sramotila. Ne želim da vjerujem da je spremna na nova sramoćenja – poručio je Komšić.

On je ocijenio i da se Kosovo ponovo koristi kao paravan za srbijanske velikodržavne aspiracije.

- Čini se da je oduvijek i bilo tako. Kako god da se ta saga oko Kosova završi, a nadam se da će se završiti u interesu građana Srbije i Kosova, mora se znati da neće biti nikakve kompenzacije na račun Bosne i Hercegovine – zaključio je Komšić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.