open-navfaktor-logo
search
Prvo obraćanje
Komšić: Budućnost BiH je u Evropskoj uniji i NATO-u
Komšić je izjavio da je BiH u bliskoj prošlosti nadjačala sve negativne okolnosti u kojima se našla, ali da je neophodno gledati u budućnost koja, kako je kazao, ne smije biti nesigurna
20.11.2018. u 14:47
get url
text

Novi član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić poručio je da mu je velika čast, ali i velika obaveza, da ponovo zastupa interese građana BiH i naroda iz kojeg potječe.

Kazao je da neće iznevjeriti povjerenje koje mu je ukazano te da će u to uložiti sve svoje znanje i trud.

- Bit ću predsjednik svih građana, afirmirati sve vrijednosti demokratskog društva i civilizacijske tekovine. Koristim priliku da se zahvalim našim prethodnicima na njihovom radu u sada već prošlom sazivu Predsjedništva BiH. U vrhu mojih prioriteta bit će insistiranje i rad na vladavini prava, odnosno afirmaciji ustavnosti, zakonitosti i pravde kao opće kategorije, afirmacija demokratskih i civilizacijskih tekovina – kazao je Komšić.

Ne smije biti, dodao je, niti jedan građanin BiH kojem su uskraćena osnovna ljudska prava te da će on kao član Predsjedništva BiH zagovarati svaku vrstu ravnopravnosti. Podsjetio je da su vrijednosti na kojima je utemeljena BiH zapravo vrijednosti antifašizma te da je u periodu pred nama potrebno Evropi i svijetu pokazati da je BiH država koja u suštini baštini moderne civilizacijske vrijednosti.

- Prvo moramo biti odgovorni prema državi kao zajednici i prema ljudima koji ovdje žive. Nema odgovornosti prema državi ukoliko se toleriraju kriminal, korupcija, nepravda, segregacija i opća nesigurnost građana. Svi znamo da iz toga proističu siromaštvo, nezaposlenost, nezadovoljstvo te u krajnjoj liniji beznađe svake vrste koje naše ljude tjera iz domovine – poručio je Komšić.

Komšić je izjavio da je BiH u bliskoj prošlosti nadjačala sve negativne okolnosti u kojima se našla, ali da je neophodno gledati u budućnost koja, kako je kazao, ne smije biti nesigurna.

- Budućnost BiH, prema mom ubjeđenju, je članstvo u EU i NATO-u. To su ujedno i garanti sigurnosti i prosperiteta naše države i njenih građana. NATO put BiH je danas tamo gdje je bio kada sam posljednji put prije četiri godine u istom svojstvu bio u zgradi Predsjedništva BiH. Došlo je vrijeme da to promijenimo i ja to neću propustiti. Neću propustiti priliku koja se može ukazati, da kroz aktiviranje MAP-a to promijenimo – poručio je Komšić.

BiH bi u naredne četiri godine, dodaje, trebala prestati biti objektom, te postati subjektom u međunarodnim i regionalnim odnosima.

- Prioritet je jačanje naše ekonomske pozicije, novi pristuo diplomatiji i vanjskoj politici BiH, borba protiv stranih utjecaja na izborni proces i sprečavanje rasta nasilnih grupa u zemlji. Aktivno ću se zalagati za promjenu Mehanizma koordinacije, ali i snažno se zalagati za provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava i jednaku vrijednost glasa svih građana BiH, što sada nije slučaj – zaključio je Komšić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.