- Prvo, izbora će biti, ma koliko se neko trudio da ih ne bude, da ih odloži ili blokira. Razlozi takvog postupanja HDZ-a jasni su svakom građaninu ove zemlje. HDZ se još od presude Ustavnog suda BiH u slučaju Ljubić, služi blokadama od državnog, preko entitetskog do kantonalnog nivoa vlasti, a sve kako bi izdejstvovali izborni zakon na temeljima apartheida i u suprotnosti sa presudama iz Strazbura, kroz fenomen "legitimnog političkog predstavljanja", koji je prvi put pomenut u paratvorevini Republici Srpskoj Krajini (RSK), nastoje obezbijediti vječitu vlast, i ako je moguće i više od toga - istakao je Komšić.

Bojkot izbora, kaže Komšić, jeste pravo koje HDZ može iskoristiti, ali blokada ili onemogućavanje izbora predstavljalo bi krivično djelo.

- Zato HDZ-u, Čoviću i njihovoj ekipi treba zaklon iza nevladine organizacije HNS, da bi se eventualna krivična odgovornost raspodijelila između njih, što ih u svako slučaju ne može abolirati ako bi posezali za blokadom izbora kao političkim sredstvom - dodao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Druga važno pitanje, navodi Komšić, tiče se navodne teritorijalne reorganizacije Bosne i Hercegovine, očito na temeljima etničkih politika kroz vid federalizacije.

- Takvima treba uputiti veoma jasnu i nedvosmislenu poruku da federalizacije Bosne i Hercegovine neće biti, na etničkom ili bilo kojem drugom osnovu. Bosna i Hercegovina ionako trpi radi loše unutrašnje organizacije, tako da svako njeno reorganizovanje može biti samo na racionalnim osnovama, kao što je regionalizacija zemlje, ali da te regije nisu etnički utemeljene i da nemaju ovlasti za vršenje zakonodavne, izvršne i sudske vlasti.

Reorganizacija zemlje kroz njenu etničku federalizaciju kako bi se ostvarili ratni ciljevi u mirnodopskim uslovima i to na način da se realizuje ono što je Međunarodni sud iz Haaga (ICTY) utvrdio kao udruženi zločinački poduhvat jednostavno se neće nikada desiti - zaključio je Komšić, saopćeno je iz Ureda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.