open-navfaktor-logo
search
Sastanak na najvišem nivou
Komšić i Dodik sa delegacijom Kraljevine Švedske: Ekonomsku saradnju podići na viši nivo i intenzivirati je
Članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Željko Komšić primili su ministricu vanjskih poslova Kraljevine Švedske Ann Linde, ministra unutrašnjih poslova Kraljevine Švedske Mikaela Damberga, te specijalnog izaslanika protiv organizovanog kriminala Hakana Jevrella.
06.10.2020. u 17:32
get url
text

Razgovarano je o bilateralnim odnosima BiH i Švedske, koji su dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja, a konstatovano je da je ova važna posjeta doprinos osnaživanju dobrih bilateralnih odnosa.

Konstatovano je da ekonomsku saradnju treba podići na viši nivo i intenzivirati je, te bh. tržište približiti interesu švedskih uvoznika.

Također je rečeno da dvije zemlje spaja i mnogobrojna bh. dijaspora, koja je odlično integrisana u švedsko društvo i spona je između BiH i Švedske.

Teme susreta su bile i EU integracije, predsjedavanje Švedske OSCE-om, te zajednički rad na suzbijanju organizovanog kriminala i unapređenju sigurnosti.

Izražena je zahvalnost Švedskoj na podrši reformskim i integracijskim procesima BiH, kao i procesu proširenja.

Švedska je snažan zagovornik proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan i snažno podržava Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka evropskim integracijama.

Švedska dugoročno podržava održivi razvoj i integraciju BiH u EU, te saradnju treba nastaviti unapređivati u oblastima kao što su ekonomske integracije, vladavina zakona, ljudska prava, rodna ravnopravnost i okoliš.

Razgovarano je o obavezama koje BiH treba ispuniti kroz 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja EK o zahtjevu BiH za članstvo u EU, sa snažnim fokusom na njihovu realizaciju.

Članovi Predsjedništva BiH izrazili su opredjeljenje za nastavak evropskog puta BiH.

EU podržava regionalnu saradnju i inicijativu "Mali Schengen", koja podrazumijeva uvođenje standarda koji se primjenjuju u EU, a inicijativa je priprema zemalja regije za punopravno članstvo u EU, rečeno je tokom susreta.

Švedska preuzima predsjedavanje OSCE-om 2021. godine, pa je bilo razgovora i o sigurnosti u Evropi pred njihovo predsjedavanje, a akcenat susreta je stavljen na borbu protiv organizovanog kriminala.

Konstatovano je da je organizovani kriminal zajednički problem, koji nadilazi pojedinačne državne granice i kao takav zahtijeva snažnu saradnju.

Razgovarano je o aktuelnom problemu migrantske krize, te načinima rješavanja problema ilegalnih migracija i usvajanja Novog pakta i programa EU o migracijama i u tom kontekstu je razgovarano o saradnji u kontroli granica.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost na kontinuiranoj pomoći i podršci koju Švedska pruža BiH, posebno na planu integracija u EU.

Sastanku je, u ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, prisustvovao savjetnik Haris Imamović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.