open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Komšić i Džaferović sa zvaničnicima Afganistana i NATO-a: OSBiH daju veliki doprinos miru i stabilnosti
Izražen je interes za razmjenu iskustava koje je Bosna i Hercegovina imala u izgradnji mira i poslijeratnoj obnovi, ističući da iskustva i naučene lekcije iz naše zemlje mogu biti vrlo korisne za Afganistan
10.12.2019. u 12:32
get url
text

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović susreli su se danas sa predsjednikom Afganistana Ashrafom Ghanijem.

Predsjedavajući PBiH Komšić i član Predsjedništva BiH Džaferović dočekani su u predsjedničkoj palati u Kabulu uz najviše državne počasti. Zahvalili su predsjedniku Afganistana na gostoprimstvu i informisali ga o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

{$galerijaFotografija}

Predsjednik Afganistana zahvalio je za učešće pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u NATO misiji "Odlučna podrška" i za njihov doprinos koji daju u izgradnji mira i stabilizaciji Afganistana.

Predsjednik Afganistana upoznao je članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine sa aktuelnom situacijom, ciljevima, dinamikom i rezultatima reformskih procesa koje preduzima afganistanska vlada.

Izražen je interes za razmjenu iskustava koje je Bosna i Hercegovina imala u izgradnji mira i poslijeratnoj obnovi, ističući da iskustva i naučene lekcije iz naše zemlje mogu biti vrlo korisne za Afganistan.

Nakon sastanka sa predsjednikom Afganistana, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine sastali su se sa generalom Gilesom Hillom, zamjenikom kоmаndаnta misiје "Оdlučnа podrška". Na sastanku je razgovarano o sigurnosnoj situaciji i izazovima u Afganistanu i planu aktivnosti misije "Odlučna podrška" za 2020. godinu. General Hill јe zahvalio za učešće Bosne i Hercegovine u misiji "Odlučna podrška", pohvalivši pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za njihov doprinos misiji, te posebno ističući njihov profesionalizam i predanost.

Posjeta Kabulu nastavljena je zajedničkim ručkom članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine sa ambasadorom Nicholasom Kayom, visokim civilnim predstavnikom NATO-a u Afganistanu, navedeno je u saopćenju Predsjedništva BiH.

Komšić i Džaferović u Afganistanu 10.12.2019.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.