Iako smatra da je potez Krivokapića plod političkog neiskustva, Komšić za TV Crne Gore ocjenjuje da će u većem dijelu javnosti Bosne i Hercegovine ostaviti trag podozrenja i sumnje u dobre namjere novog crnogorskog rukovodstva.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić kaže da još nije dobio zvanični odgovor cnogorske vlade, a povodom njegovog zahtjeva da se u najkraćem mogućem roku ogradi od čina premijera Zdravka Krivokapića koji je čestitao 9. januar kao dan Republike Srpske.

- Nije bilo nikakvih zvaničnih reakcija Podgorice, jedini kontakt koji sam ja imao, posredno doduše, je putem našeg ambasadora tu u Podgorici sa gospodinom Abazovićem, kada sam našeg amabasadora zamolio da Abazoviću prenese poruku da komunicira sa lažnim profilom - istakao je Komšić.

Za Komšića je neprihvatljivo objašnjenje iz kabineta crnogorskog premijera da zvanične čestitke nije bilo te da je riječ o privatnom razgovoru sa predsjedinicom Republike Srpske Željkom Cvijanović.

 - Krivokapić je nov i neiskusan na toj funkciji, ali možda će to biti lekcija koju će da shvati. On je govorio u funkciji predsjednika Vlade, to je zvanično, i obraćao se jednom od dužnosnika entiteta BiH i u toj komunikaciji to je uvijek zvanično - saopćio je Komšić.

Komšić smatra da će potez premijera Krivokapića ostaviti trag na odnose dviju država koji su do sada, kako podsjeća, bili tradicionalno dobri i bez otvorenih pitanja.

- Jedan dio javnosti u BiH, tu mislim na Republiku Srpsku pozdravlja taj potez Krivokapića, ali u Sarajevu i većem dijelu javnosti ostavit će ako ništa jedan trag podozrenja, pa čak ako ćete da vam kažem, i sumnje u dobre namjere novog crnogorskog rukovodstva - poručio je on.

Jer, kako ističe Komšić, 9. januar u kolektivnoj svijesti građana Bosne i Hercegovine simbolizuje početak velikosrpske agresije nad našom državom.

Zato ga, kaže, brine vraćanje u prošlost kroz oživljavanje nekih ideja poput državnog projekta Velike Srbije ali i jačanja desnice na evropskom kontinentu.

- Nažalost, historija na ovim prostorima kada se ponavlja uvijek se ponavlja krvavo i kada očekujete da su generacije koje dolaze nakon velikih tragedija nakon prolivne krvi naučile nešto pametnije uvijek vas to neprijatno iznenadi - kazao je Komšić.

Zato Komšić ima velika očekivanja od nove administracije u Washingtonu, na čelu sa predsjednikom Josephom Bidenom koji će, kako vjeruje, učiniti sve da ovaj dio Balkana bude sigurnije i stabilnije mjesto za život, prenosi portal RTCG.