Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je danas delegaciju Memorijalnog centra Potočari na čelu sa direktorom Memorijalnog centra Emirom Suljagićem i Šefketom Hafizovićem, predsjednikom Upravog odbora Memorijalnog centra Potočari.  

Tokom sastanka predsjedavajući Komšić kazao je da je Memorijalni centar Potočari institucija koja se bavi zaštitom sjećanja na jedno od najrelevatnijih iskustava Bosne i Hercegovine tokom devedesetih godina, te da kao takva mora imati veći stepen relevantnosti u našem društvu.  U tome smislu, predsjedavajući Komšić iskazao je podršku novom rukovodstvu Memorijalnog centra Potočari.

Predsjedavajući Komšić istakao je da Memorijalni centar ne smije biti talac političkih procesa u Bosni i Hercegovini, i stoga iako je riječ o državnoj instituciji, obaveza je svih nivoa vlasti da podržavaju i finansiraju rad Memorijalnog centra. Komšić je posebno naglasio da Memorijalni centar mora biti brana revizionizmu, negiranju i veličanju genocida, te je shodno tome potrebno da dobije podršku i drugih segemenata društva, poput medijskog i akademskog.

Direktor Memorijalnog centra Emir Suljagić prezentirao je prioritete u radu Memorijalnog centra, i plan djelovanja u budućnosti. U tome smislu istakao je tri ključna prioriteta, a koji se odnose na; očuvanje lokacije i autentičnosti Memorijalnog centra, gradnju istraživačkih i muzejskih kapaciteta, te povezivanje sa sličnim institucijama u svijetu.  Delegacija Memorijalnog centra istakla je da su pripreme za obilježavanje 25. godišnjice genocida već u toku. 

Delegacija Memorijalnog centra zahvalila je predsjedavajućem Komšiću na prijemu i podršci, saopćeno je iz Komšićevog kabineta.