Godišnjica

Komšić: Molim građane BiH da se sa saosjećanjem sjećaju zločina u Ahmićima i Trusini

Objavljeno: 16.04.2019. u 12:27

Nevine žrtve su bile naše komšije, sugrađani, poručio je Komšić

Željko Komšić

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić oglasio se povodom obilježavanja godišnjice zločina u Ahmićima i Trusini.

Saopćenje iz njegovog Kabineta prenosimo u cijelosti:

Zločini počinjeni u Ahmićima i Trusini na današnji dan ostaju kao trajna opomena svima nama. Tragedije poput ovih više nikada i nigdje ne smiju se dogoditi. Sa moralnog, ljudskog i vojničkog stanovišta, ubijanje civila i ratnih zarobljenika predstavlja zločin najvišeg stepena.

Dijelim bol sa porodicama žrtava zločina počinjenih u Ahmićima i Trusini, i molim sve građane Bosne i Hercegovine da sa saosjećanjem i empatijom pristupaju sjećanju na ono što se dogodilo. Nevine žrtve su bile naše komšije, sugrađani.

Zločini koji su počinjeni ostat će neizliječena rana, ali je krajnje vrijeme da kao društvo pogledamo istini u oči i krenemo dalje. Smatram da pravomoćne presude sudova za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini moraju biti osnov za ponašanje, kako vlastima tako i svima drugima. Zločini počinjeni u ime jedne skupine ne mogu se pravdati zločinima druge etničke skupine, jer za zločin nema opravdanja. Ne smijemo dopustiti da razni glorifikatori zločina, miljenici zločinaca, i dalje budu nositelji društvenih procesa.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije