open-navfaktor-logo
search
Saopćenje Kabineta
Komšić: Ne može Srbija samovoljno hapsiti bh. državljane, kad se vratim iz SAD...
Hapse i privode naši državljani bez podignutih optužnica i objavljenih dokaza, a štite se bjegunci od bosanskohercegovačkog pravosuđa poput Novaka Đukića
25.11.2019. u 15:46
get url
text

Vrlo su diskutabilne optužbe koje su stavljene na teret državljanina Bosne i Hercegovine Osmana Osmanovića, pripadnika HVO-a. Postavlja se pitanje na osnovu čega su policijski organi Republike Srbije postupili hapseći Osmanovića, jer krivična prijava ne može biti osnov za hapšenje ili privođenje u bilo kojem pravosudnom sistemu u svijetu, saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Nemamo, navodi se u saopćenju, nijednu informaciju da je protiv navedne osobe podignuta ili potvrđena optužnica, niti da je za istim raspisana međunarodna potjernica.

- Smatram da je u pitanju samovoljno postupanje represivnih organa Republike Srbije. Odmah po povratku iz radne posjete SAD-u prema nadležnim institucijama Republike Srbije pokrenut ću potrebne urgencije u cilju razrješavanja ovakvih i svih sličnih postupanja prema našim državljanima. Tim prije, jer se hapse i privode naši državljani bez podignutih optužnica i objavljenih dokaza, a štite se bjegunci od bosanskohercegovačkog pravosuđa poput Novaka Đukića, protiv kojeg postoje i presude - stoji u saopćenju.

Dodaje se da je ovakava asimetrija u postupanju prema optuženim i osumnjičenim još jedan prilog činjenici o pokušaju izjednačavanja zločinaca i žrtava.

- Mislim da ovakva postupanja moramo raspraviti i preduprijediti u cilju jačanja regionalne stabilnosti - saopćeno je iz Komšićevog kabineta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.