open-navfaktor-logo
search
Igman 2019
Komšić: Ne smijemo dopustiti da se ponovo živi u jutelovskim zabludama
Poslušajte, dame i gospodo, i u ovoj zemlji i van ove zemlje, niti se rodila, niti postoji niti će se roditi generacija Bosanaca i Hercegovaca spremnih da puste da ova zemlja umre, bilo uz buku topova i tenkova, bilo mirno i bez glasa
02.08.2019. u 18:39
get url
text

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i hercegovine održao je govor danas na manifestaciji "Odbrana BiH - Igman 2019.". Govor prenosimo u cijelosti: 

-Poštovane porodice šehida i poginulih boraca, ratni vojni invalidi, veterani Armije i MUP-a Republike BiH, branioci Bosne i Hercegovine. Poštovani predsjedniče Džaferoviću, ministre Bukvareviću, ministre Jusko, dame i gospodo.

Danas, na ovom mjestu, mjestu koje je bilo ključno za odbranu Sarajeva i cijele naše domovine, sjećamo se onih koji su nadljudskim naporima, srcem i dušom, išli u borbu i ginuli za njenu slobodu. Danas se prisjećamo herojskih vremena. 

Ova teritorija bila je ključna za odbranu Sarajeva, a svi dobro znamo šta bi se dogodilo da je do toga došlo do pada Igmana, a i pitanje je kako bi rat bio završen. Zahvaljujući hrabrim ljudima koji su se tada borili na ovoj teritoriji, Igman je odbranjen, odbranjeno je Sarajevo, odbranjena je Bosna i Hercegovina.

Dušmani nisu uspjeli da ubiju već ranjeno srce ove države. Znali su da onaj ko ima Sarajevo ima i Bosnu i Hercegovinu. No, nisu uspjeli u svojim namjerama.

Oni koji nisu danas sa nama, žrtvovali su se i spriječili ih u tome. To ne smijemo nikada zaboraviti! 

Zbog toga trebamo govoriti istinu o onome što se dogodilo u BiH, a radilo se zapravo o sukobu civilizacije i anticivilizacije.

Mi smo, Armija Republike Bosne i Hercegovine, branili ono što doista jesu civilizacijske vrijednosti i demokratske norme, a svi drugi su, neka to shvati kako god ko hoće, te vrijednosti odbacili i pogazili, o čemu će historija tek dati svoj sud.

Zato im sa ovoga mjesta poručujemo da nam ne prijete. Odbranili smo ovu državu skoro goloruki, dok je u njihovim rukama bilo ono što se pedeset godina u vojnoj industriji gradilo.

Bosna i Hercegovina i njeni građani imaju svoju prošlost, imaju svoju sadašnjost, i imat će svoju budućnost. Budućnost bez lažnih kompromisa, budućnost bez podjela, lažnih politika i onih koje otvoreno rade protiv Bosne i Hercegovine i njenih građana.

Da osiguramo takvu budućnost, to je obaveza svih nas!

Naše mlade generacije ne nose teret prošlosti koji nosimo mi. I pored zla koje nam se desilo, ne trebamo ih učiti da mrze, ali isto tako, moramo im reći istinu o onome što se dogodilo tokom proteklog rata u BiH. Istinu koju je potvrdio čitav svijet, svijet koji je svjedočio strahotama koje su zadesile BiH.

Ne smijemo dopustiti da se ponovo živi u jutelovskim zabludama i da se vjeruje da je naša sudbina u rukama drugih, da zavisi od dobre volje drugih. Ne, naša sudbina zavisi samo od nas i pouka koje smo izvukli u prošlosti.

Zato pozivam još jednom one koji koji pokušavaju da krivotvore tu istinu, nemojte! Nemojte to raditi zbog ovih mladih ljudi kojima smo dužni osigurati mirnu i sigurnu budućnost. 

Nemojte da vodimo međusobne bitke, kada smo već dobili jednu, koju uopće nismo ni tražili. 

Nemojte da radite za svoje lične interese i interese drugih. Radite u interesu Bosne i Hercegovine i svih njenih građana. A interes svih građana jeste mir, stabilnost i prosperitet.

Nemojte misliti da se i danas ne vodi rat protiv BiH. Taj rat je danas tih, podmukao, bezobziran.

Što je on tiši, podmukliji, bezobzirniji, naša je obaveza da budemo što glasniji. I da im kažemo: "Poslušajte, dame i gospodo, i u ovoj zemlji i van ove zemlje, niti se rodila, niti postoji niti će se roditi generacija Bosanaca i Hercegovaca spremnih da puste da ova zemlja umre, bilo uz buku topova i tenkova, bilo mirno i bez glasa. Hvala vam.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.