open-navfaktor-logo
search
Šta će uraditi Schmidt
Komšić o nametanju Izbornog zakona: Ako je suditi na osnovu onoga što se pojavljuje u medijima, to je dalja podjela BiH
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić komentarišući najave da bi visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt mogao nametnuti izmjene Izbornog zakona rekao je da ne može sa sigurnošću reći u kom pravcu ide ta inicijativa.
20.07.2022. u 12:39
get url
text

- Ne znam šta će uraditi gospodin Schmidt, ali ono što sam do sada imao prilike da čujem, a ja nisam vidio nikakav papir, i u konsultacijama koje je imao moj kabinet jučer sa OHR-om, nisu nam nikakvi prijedlozi dostavljeni, odnosno da mogu reći sa sigurnošću u kojem pravcu ide ta inicijativa - izjavio je Komšić.

Komšić je u Prijedoru gdje će danas biti klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop 16 prijedorskih žrtava ubijenih prije 30 godina, a rekao je i da je "možda u pitanju dalja podjela BiH".

- Ako ćemo suditi na osnovu onoga što je bilo u medijima i onoga što se pojavljuje u medijima, to je podilaženje ovim politikama o kojima smo govorili. To je dalja podjela Bosne i Hercegovine po etničkom osnovu, to je dalja diskriminacija građana u Federaciji pogotovo u pojedinim dijelovima, kantonima kako su oni to zamislili da računaju - rekao je Komšić.

Prema njegovim riječima, konstitutivnom narodu koji ima manje od tri posto stanovništva u određenom kantonu oduzimaju se politička prava da bude i on zastupljen u tom "nesretnom Domu naroda".

- Ne znam više kako da ga nazovem. Poštujući naravno Ustav u ovoj situaciji moram reći nesretnom Domu naroda, oko kojeg se očigledno vodi ljuta bitka od nasljednika ovih politika zbog kojih smo i danas ovdje - izjavio je Komšić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.