Još jučer je evropski komesar za susjedstvo i proširenje EU Oliver Varhelyi razgovarao s Dodikom, te tom prilikom naglasio potrebu za nastavkom reformi u okviru 14 prioriteta. Međutim, Dodik je gurajući prst u oči Evropskog komesara odmah nakon razgovora otkazao sastanak Radne političke grupe. Time je pokazao šta misli o i Varhelyiu, i Satleru ali i o evropskom putu. 

Odluka Dodika da grubo ponizi predstavnike Evropske unije koji izdašno finasiraju entitet RS, koji se nalazi na ekonomskom izdisaju, i bez čije pomoći taj entitet ne bi mogao opstati, korespondira s naporima predsjednika HDZ-a Dragana Čovića da sabotira svaki pokušaj implementacije mjera i preporuka iz Mišljenja Evropske komsije. 

S druge strane, iako je potpuno očito da Dodik i Čović blokiraju evropski put, potpuno je razočaravajući odnos Delegacije EU u BiH, koja u tome kao da ne vidi nikakav problem, pa čak ni onda kada Dodik po uzoru na Čovića ponižava gospodina Varhelyia, kao što Čović ponižava Satlera. Drugačije se ne može shvatiti tako postupanje prema zvaničnicima Evropske unije, osim u slučaju da zvaničnici Evropske unije u takvom odnosu prema njima i u takvom odnosu prema evropskom putu BiH ne vide nikakav problem. U posljednje, kao zagovornik evropskog puta BiH i implementiranja 14 prioriteta iz Mišljenja EK, ne želim ni vjerovati, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.