open-navfaktor-logo
search
Uoči 9. maja
Komšić: Pojavni oblici fašizma i danas prisutni u našoj zemlji, ali i širom Evrope
Važno je da se antifašizam, kao univerzalna civilizacijska vrijednost, dodatno učvrsti i prezentira kao nasušna potreba svih građana, koji antifašističku borbu zapravo smatraju svojom borbom, poručio je Komšić
08.05.2019. u 16:19
get url
text

U povodu obilježavanja 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, član Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je poruku građanima.

- Sutra obilježavamo 74. godišnjicu pobjede nad fašizmom. Nažalost, i nakon toliko godina, pojavni oblici fašizma prisutni su i danas u našoj zemlji, ali i širom Evrope. Stoga, veoma je važno da se u Bosni i Hercegovini neprekidno podsjećamo na datum 9. maj - Dan pobjede nad fašizmom, koji se ujedno obilježava i kao Dan Evrope - poručio je Komšić.

Kazao je da na taj način ističemo antifašističko opredjeljenje većine građana Bosne i Hercegovine, države koja je često bila na udaru fašizma i fašističkih ideologija.

- Važno je da se antifašizam, kao univerzalna civilizacijska vrijednost, dodatno učvrsti i prezentira kao nasušna potreba svih građana, koji antifašističku borbu zapravo smatraju svojom borbom.
Kao dio evropskog kontinenta, uvijek trebamo pokazivati da se nalazimo na pravoj i pravilnoj strani svjetske historije, tako što ćemo njegovati tekovine antifašističke borbe i time pokazati da fašizmu nije mjesto u Bosni i Hercegovini - navodi se u poruci člana Predsjedništva Komšića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.