open-navfaktor-logo
search
O zaključcima NSRS-a
Komšić: Samo država može sklapati međunarodne ugovore
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić oglasio se povodom zaključaka koje je danas usvojila Narodna skupština Republike Srpske, a kojom su određene odluke Predsjedništva BiH proglašene ništavnim, a čije saopćenje N1 prenosi u cijelosti.
29.07.2020. u 19:11
get url
text

- Kad pročitate zaključke NSRS kojim su odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine o saglasnosti za potpisivanje Memoranduma o razmjeni putničkih informacija, zatim ugovora o testiranju učenika u okviru projekata PISA i PRILS proglašene ništavnim, onda je vidno da se postavlja pitanje zašto su se uopće u NSRS danas sastali. Prvo što je važno odnosi se na Memorandum koji su trebali potpisati dva ministarstva – Ministarstvo sigurnosti BiH i Ministarstvo sigurnosti SAD – osporeno je radi toga što nije uključeno odgovarajuće ministarstvo iz bh. entiteta Republike Srpske, dok se za PISA i PRILS ugovor, isto tako, tražilo uključivanje odgovarajućeg ministarstva iz istog bh entiteta i u oba ta slučaja imate sistemsku grešku u Dodikovim zahtjevima.

Ko će drugi implementirati Memorandum o razmjeni putničkih informacija, ako neće potpisnik koji je tražio saglasnost – Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, koristeći kapacitete SIPE, OSE i Granične policije Bosne i Hercegovine? Ko može drugi uzeti učešće u ugovorima PISA i PIRLS osim nadležnih državnih institucija i agencija? Niko drugi, jer sve te ugovore i sporazume ne sklapaju entiteti, već država Bosna i Hercegovina. Zar u okviru PIRLS ugovora treba da se testiraju učenici u vezi njihove temeljne pismenosti, prema programu iz susjedne Srbije, sa kojom bh. entitet ima neustavno djelovanje pod okriljem paralelnih veza.

Podsjetiću da svako uspostavljanje paralelnih veza sa susjednim zemljama, ne može po Ustavu Bosne i Hercegovine biti na štetu suvereniteta Bosne i Hercegovine, u što svakako spada obrazovni sistem i program kao izraz suvereniteta jedne zemlje.

Drugo, bilo bi dobro da Dodik shvati da su postale vidljive njegove namjere da zloupotrebljava institut vitalnog entitetskog interesa do krajnjih granica, odnosno da u sklapanju međunarodnih ugovora, pa i onih koji imaju karakter "samo" sporazuma može po Ustavu Bosne i Hercegovine učestvovati samo država Bosna i Hercegovina, kao subjekt međunarodnog prava. Njegove priče, kao i priče njegovih "udvarača" da je Bosna i Hercegovina državna zajednica dva entiteta ili da je Bosna i Hercegovina konfederacija dva entiteta, svakome ko imalo poznaje međunarodno pravo izaziva smijeh jer to svakako nije i ne može biti tačno.

Na toj ideji Dodik poteže vitalne entitetske interese koji su postali providni i ljudima iz bh. entiteta Republika Srpska - navodi se u sapćenju Željka Komšića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.