"Nešto ne štima"

Komšić: Sarajevo je glavni grad BiH, sve će ići lakše kada Srbija to prepozna

Objavljeno: 09.10.2019. u 14:04

Nemam ništa protiv da Dodik ima dobre odnose sa bilo kojim predsjednikom Srbije, pošto je Dodiku svaki predsjednik Srbije najbolji

FOTO: ARHIV

Trenutni odnosi Srbije i Bosne i Hercegovine nisu "antagonistički", ali su neka pitanja otvorena godinama, što govori da "ipak nešto ne štima", ocijenio je u intervjuu za Tanjug predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, uz poruku da je Sarajevo glavni grad BiH i da će sve ići lakše kada Srbija to prepozna.

- Uz dužno poštovanje i razumijevanje svih specifičnosti koje vladaju u ovoj regiji i u odnosima naših dviju zemalja, niko od nas iz Sarajeva nema ništa protiv da se odvijaju kontakti sa bilo kojim dijelom zemlje, ali samo uz jednu napomenu, i to ne kao fusnotu - da je glavni grad BiH Sarajevo. Kad se to bude prepoznavalo bilo gdje, ne samo u odnosima naših dviju zemalja, stvari će lakše ići - rekao je Komšić.

On je istakao da nema ništa protiv saradnje Beograda i Banje Luke, da Milorad Dodik ima sva ustavna ovlaštenja i legitimitet da bude sagovornik bilo kome u svijetu, ali da se zna kako treba da komuniciraju dvije zemlje.

- Nemam ništa protiv da Dodik ima dobre odnose sa bilo kojim predsjednikom Srbije, pošto je Dodiku svaki predsjednik Srbije najbolji. To je njegovo pravo, ali glavni grad BiH je Sarajevo - ističe Komšić.

Na konstataciju da još od inauguracije novog Predsjedništva BiH prošle godine predsjednici Srbije i Hrvatske nisu bili u zvaničnoj posjeti Sarajevu i pitanja šta vidi kao razlog za to i da li je i sam u nekoj mjeri odgovoran, Komšić odgovara: "Neka mi kažu šta treba da uradim da se to promijeni, izuzev ako ne očekuju da nestanem, da me izbrišu gumicom, a to se desiti neće."

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije