Ponedjeljak, 25.09.2023.
FOTO: Predsjedništvo BiH

Komšić u Glamoču prisustvovao vojnoj vježbi OSBiH i Vojske SAD-a

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić prisustvovao je završetku dvodnevne vojne "Bilateralne vježbe" na LPO Glamoč na poziv ministra odbrane Sifeta Podžića i generalpukovnika Senada Mašovića, načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH.

U "Bilateralnoj vježbi" su učestvovali pripadnici Oružanih snaga BiH i Vojske Sjedinjenih Američkih Država, konkretno specijalisti američke vojske za navođenje i kontrolu bliske zračne podrške JTAC (Joint Terminal Attack Controllers).

Zadnji dan vojne vježbe je počeo jutarnjim brifingom članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću u kasarni Oružanih snaga BiH "Glamoč". Tom prilikom je istaknuto da će ova vježba omogućiti Oružanim snagama BiH unapređenje partnerske saradnje s SAD-om i drugim NATO partnerima.

Komšić se s visokim zvaničnicima Ambasade SAD u BiH, komandantom NATO snaga, komandantom EUFOR-a, predstavnikom ODC-a i predstavnicima Ministarstva odbrane BiH i Zajedničkog štaba OS BiH, uputio na osmatračnicu odakle je posmatrao vježbu dviju prijateljskih vojski.

Tokom vježbe je bio prikazan dio operativnih sposobnosti OSBiH na terenu s bliskom zračnom podrškom američkog zrakoplovstva i njihova dva F-16 aviona.

Vodeći brigu o zaštiti okoliša samoga poligona Glamoč avioni su nakon poziva za podršku izvršili lasersko zaključavanje cilja te simulirali uništenje neprijateljskih formacija. Na taj način je izbjegnuto korištenje bojeve municije na ovom poligonu.

Komšić je izjavio je da vježba ima višestruki značaj za BiH.

- Ova vježba je značajna iz dva razloga. Prvi razlog zbog saradnje BiH i SAD i drugi što su naše Oružane snage pokazale da su spremne da izvedu složenu vojnu operaciju. Naše pripadnike očekuju misije u svijetu zbog čega je značajno da budu spremni da odgovore na sve zadatke na pravi način - rekao je Komšić.

Vježba je realizovana tako što se na poligonu “Glamoč” odvijao terenski dio vježbe u kojem je učestovala Bataljonska grupa lake pješadije sa upotrebom helikoptera OS BiH za medicinsku evakuaciju i uz kompjutersku podršku iz Centra za borbenu simulaciju Manjača. Podršku snagama na terenu pružili su pripadnici američkih zračnih snaga sa dva aviona F-16 koje su navodili specijalisti za novođenje i kontrolu zračnog prostora.

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić izrazio je zadovoljstvo demonstracijom operativnih sposobnosti kao i činjenicom da se nastavlja uspješna saradnja sa Oružanim snagama SAD-a.

- Ovo je vrlo realan element koji može zadesiti naše vojnike u misijama, a to je da moraju pozvati vazdušnu podršku. Danas smo vidjeli da sredstva veze koja koriste pripadnici OS BiH potpuno su sinhronizovana sa sredstvima koja koriste NATO vojnici, pomoću koje su naši pripadnici pozvali zračnu podršku F-16 aviona. OS SAD-a su nas podržale u realizaciji ove vježbe kao što nas podržavaju već dugi niz godina. Nadam se da će se ta uspješna saradnja nastaviti, i u narednom periodu i biti još veća - istakao je ministar Podžić.

Zajednička vježba dvije zemlje, uz učešće borbenih aviona, je prva ove vrste gdje su se uspješno integrisala zrakoplovna sredstva sa kopnenim snagama. Tokom vježbe, realizovala je dopuna goriva F-16 aviona u zraku, koja je omogućila nesmetanu realizaciju vježbe.

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović istakao je da OS SAD-a i OS BiH rade na zajedničkim rješenjima za unapređenje regionalne stabilnosti i sigurnosti, te nastavku uspješne bilateralne saradnje.

- Ova saradnja svakim danom napreduje i ovo je samo uvertira u ono što nas čeka 2021. godine u velikoj vježbi koja će prvi put biti održana u BiH, gdje će učestvovati više od 1.000 pripadnika OS BiH i SAD-a - izjavio je general Mašović.

Komandant NATO štaba Sarajevo brigadni general William J. Edwards pohvalio OS BiH za odličnu realizaciju vojne vježbe, te je naglasio da ovakve vježbe doprinose postizanju interoperabilnosti OS BiH sa NATO snagama.

- NATO štab Sarajevo ostaje posvećen naporima da pomaže napredak OS BiH i povećanje sposobnosti njihovih pripadnika - poručio je komandant NATO štaba Sarajevo general Edwards.

Vojni ataše SAD-a u BiH brigadir Michael Tarquinto zahvalio se OS BiH na organizaciji vježbe.

- Značajan trud je uložen u planiranje i realizaciju ove vježbe OS BiH i američke vojske u Evropi. Ovo označava značajan napredak OS BiH u ispunjavanju jednih od ciljeva NATO partnerstva - naglasio je vojni ataše SAD-a u BiH brigadir Michael Tarquinto.

U vojnoj vježbi OS BiH i SAD-a koja doprinosi povećanju sigurnosti i stabilnosti na Balkanu učestvovalo je ukupno 280 vojnih lica, uz poštovanje svih epidemioloških preporuka i mjera zaštite od pandemije COVID-19, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh