open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Pentagonu
Komšić u Washingtonu: BiH nema drugog alternativnog puta osim puta u NATO
Sagovornici su razgovarali o najnovijim političkim dešavanjima i o pitanjima značajnim za sigurnost u Bosni i Hercegovini i u regionu
27.11.2019. u 15:08
get url
text

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić sastao se sa delegacijom Ministarstva odbrane u Pentagonu (SAD) koju je predvodio dr James Anderson, zamjenik podsekretara odbrane za politiku. Predsjedavajući Komšić dočekan je u Pentagonu uz vojne počasti.

Sagovornici su razgovarali o najnovijim političkim dešavanjima i o pitanjima značajnim za sigurnost u Bosni i Hercegovini i u regionu, zaključivši da je nedavno usvojeni Program reformi značajan iskorak naše zemlje u jačanju i poboljšanju saradnje sa NATO-om. Dr Anderson je istakao da Bosna i Hercegovina može računati na podršku SAD-a u provođenju reformi nakon predaje Programa reformi, a za koji se očekuje da bude tokom decembra tekuće godine poslan u sjedište NATO-a u Brisel.

Predsjedavajući Komšić je istakao dugogodišnje prijateljske odnose naše zemlje i Sjedinjenih Američkih Država, kao i to da je za našu zemlju od velikog značaja angažman i saradnja Nacionalne garde Merilanda sa Oružanim snagama BiH. Dr Anderson se zahvalio na angažmanu Oružanih snaga BiH i doprinosu koji su dale u svojim međunarodnim misijama u Afganistanu i Iraku u posljednjih petnaest godina.

Sagovornici su se složili da je pred novim ministrom/icom odbrane veliki broj zadataka i izazova u realizaciji programa reforme odbrane u narednom periodu, kao i u radu na poboljšanju sistema odbrane u svim njegovim segmentima.

Na kraju predsjedavajući Komšić je istakao da BiH nema drugog alternativnog puta osim puta u NATO, saopćio je Komšićev Kabinet.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.