open-navfaktor-logo
search
Podrška neupitna
Komšić: Vojna pomoć SAD-a je rezultat borbe za ANP, vježbi na Manjači i suprotstavljanju ruskom utjecaju
Plan američkog predsjednika Joea Bidena da Sjedinjene Države finansijski pomognu Bosni i Hercegovini i drugim evropskim zemljama u odbrani od ruske agresije u tri tačke potvrđuje ispravnost naše državne i vanjske politike, poručio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.
09.09.2022. u 13:33
get url
text

- Prvo, iako američka politika prema Bosni i Hercegovini može blago mijenjati kurs, predanost Sjedinjenih Država vojnom jačanju i sigurnosti naše zemlje je neupitna. Zato su bile i ostat će naš najvažniji partner - rekao je Komšić.

Drugo, kako je nastavio, "ta predanost nije samo izraz američke volje nego je i odgovor na našu odlučnost u borbi protiv ruskog malignog utjecaja u Bosni i Hercegovini i regionu".

- Ovakvi paketi vojne pomoći bili bi nemogući da se nismo otvoreno i jasno suprotstavili ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu i da nismo, uprkos opstrukcijama i omalovažavanju, pa čak i u Sarajevu, izgurali Akcioni plan za članstvo u NATO - rekao je Komšić.

VEZANI TEKST - Komšić o vojnoj vježbi OSBiH i SAD-a: Ponosan sam!

Dodao je da "svakako, ozbiljna vojna sila poput Amerike podržava Oružane snage Bosne i Hercegovine zato što su naše jedinice na vježbi sa NATO-om na Manjači dokazale da su sposobne, spremne i odlučne biti punopravan partner zapadnim saveznicima".

- Treće, ova odluka Bidenove administracije najbolji je demant tvrdnji domaćih političara koji govore da nas čvrst stav o nametanju Izbornog zakona "svađa sa strancima". Iskreni partneri nas poštuju onoliko koliko zaslužujemo i onako kako se sami postavimo. Na braniku ideje građanske države i u borbi protiv nametanja nove diskriminacije u Ustavu – mi se postavljamo u skladu sa interesima države - zaključio je Komšić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.