Nedjeljom u 2

Komšić za HRT: Moje dijete se ne može kandidovati za Predsjedništvo, protiv toga se borim

Objavljeno: 20.01.2019. u 15:05

Član Predsjedništva BiH smatra da BiH ima pravo da brani svoje interese te da ne vjeruje u nove sukobe jer u BiH "više nema niko kapacitet za rat"

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić gostovao je danas na HRT-u u emisiji "Nedjeljom u 2", koju vodi i uređuje Aleksandar Stanković.

Komšić je u uvodu razgovora kazao da se situacija oko njegovog izbora "lagano smiruje" te da su odluke općina kojima ga proglašavaju nepoželjnim paradoksalne.

- U jednoj od tih općina ja sam svaki vikend. Ja im stojim na rasplaganju. Nedavno je iz jedne od takvih općina stigao zahtjev za pomoć Oružanih snaga BiH. Naravno da smo odobrili tu pomoć. Riječ je o politici HDZ-a BiH – kazao je Komšić.

Komšić je kazao kako njegova kandidatura nije doprinijela homogeniziranju HDZ-ovog glasačkog tijela, s obzirom da, kako je kazao, dvije trećine Hrvata nije izašlo na izbore.

- Bila je jedna prilika, pregovori o formiranju vlasti. Rekao sam Čoviću da ga razumijem bolje nego što on misli, ali da ne razumije on mene. Ako nema toga da jedni druge razumijemo i shvatamo, bez obzira koliko su nam razliliti stavovi, o čemu onda pričamo – izjavio je Komšić.

Pojasnio je da je BiH država konstitutivnih naroda i građana te da BiH u Dejtonu svjesno nije svedena samo na državu tri konstitutivna naroda.

- Konstitutivnost kao kategorija je uvedena od sovjetskih komunista. Jugoslovenski komunisti su to preuzeli kao model rješavanja odnosa. On je bio dobar u periodu dok je postojala jedna snaga, jedna ideologija i jedna politika. No onog trenutka, kad je nestalo te jedinstvene ideologije, koncept konstitutivnosti je postao osnov za disoluciju BiH. Ja se zalažem za njegovo ukidanje, ali to ne znači da ćete vi biti manje Srbin, Hrvat ili Bošnjak. To je prevaziđena kategorija, ali svjestan sam da to ne može biti tek tako – izjavio je Komšić.

Ponovio je stav da ga nervira "prebrojavanje krvnih zrnaca", što je poistovjetio sa fašizmom. Ustav BiH, s druge strane, diskriminira građane, ali nije, suprotno Stankovićevom stavu, fašistički.

- Moje dijete je rođeno u braku pripadnika dva konstitutivna naroda. Moje dijete ne može da se kandiduje za ovu poziciju. Kako će se izjasniti, nemam pojma. Zašto bi joj bilo uskraćeno to pravo? Ja se borim da se to promijeni – poručio je Komšić.

Tročlano Predsjedništvo BiH je, tvrdi, apsurdno te je u tom kontekstu podsjetio na Aprilski paket prema kojem bi ono i dalje imalo tri člana, ali bi imalo i predsjednika.

- Kancelarski model je u ovoj situaciji primjeren za BiH – dodao je.

Podsjetio je na odluke Evropskog suda za ljudska prava, kojima je utvrđeno da je Ustav BiH diskriminirajući. Negirao je tezu voditelja prema kojoj se u Ustavu BiH navodi sintagma "hrvatski član Predsjedništva BiH".

- Nije tačno. U Ustavu stoji član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. Ne znam ko vam je to prevodio. Članovi Predsjedništva iz hrvatskog ili bošnjačkog naroda se obraćaju klubovima naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH. Nismo mi predstavnici naroda. Mi smo pripadnici naroda – pojasnio je te je dodao da se on "bira iz reda hrvatskog naroda".

- Ja predstavljam i Hrvate i Bošnjake i Srbe i sve ostale. To je moja ustavna obaveza – dodao je.

Istaknuo je da se mora sarađivati sa Hrvatskom i Srbijom, bez obzira na personalna mišljenja i osjećanja.

- Postoje problemi sa Zagrebom. To je dvostran odnos. Nije dovoljno jedno za saradnju. I drugi članovi Predsjedništva po tome misle isto. Imamo problem sa Hrvatskom. Jedan je pitanje granica i problem imovine. Hrvatska nije vratila BiH imovinu – kazao je Komšić.

Komšić je podsjetio da je još Ivi Sanaderu najavljivao tužbu zbog gradnje Pelješkog mosta, a da se to može izbjeći ratificiranjem granice između BiH i Hrvatske. Osudio je i transparent koji se pojavio na skupu Demokratske fronte, a koji u negativnom kontekstu spominje predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović.

- Vrlo ružno. Bez obzira o kome je riječ i bez obzira šta ja mislio o bilo kome politički. Korištenje vulgarnog stava je ružno – izjavio je.

Ponovio je ranije izrečeni stav da su velikodržavni projekti opasnost po BiH.

- Velikosrpski i velikohrvatski smo mogli osjetiti po svojim leđima. Mislim da su granice na Balkanu gotova stvar. Svako diranje granica bilo gdje je samo problem koji može završiti bilo gdje – pojasnio je Komšić.

Član Predsjedništva BiH smatra da BiH ima pravo da brani svoje interese te da ne vjeruje u nove sukobe jer u BiH "više nema niko kapacitet za rat".

- Po meni je sva ta priča iluzorna. Sve ono što se počelo dešavati 90-ih, ni tada ne bi bilo rata bez onoga ko je mogao da osigura dovoljnu podršku. Nema rata ako vi imate samo pušku. Trebaju vam tenkovi, logistika. Valja to sve snabdijevati. U BiH nema kapaciteta za to, ali BiH se mora braniti svim legitimnim sredstvima – pojasnio je.

Ističući prednosti članstva BiH u NATO, Komšić je kazao da se Dodik ne može nagovoriti, ali da su sve potrebne odluke već donesene.

- Moraju se ispoštovati odluke koje smo donijeli. Kod nas je NATO unesen u Zakon o odbrani. Politički stavovi nisu trajne kategorije, oni se mijenjaju – dodao je.

Komšić je naglasio da posjeduje dobru volju za razgovore sa zvaničnim Zagrebom.

- Ne vidim drugom načina da bilo šta uradim – kazao je.

Volio bi, kaže, da hrvatska predsjednica bude svjesna da postoji partner u Sarajevu, u kojem će uvijek biti dobrodošla i u kojem će imati spremnost da se neke stvari riješe.

- Govorio sam o granici i imovini. Zainteresovani smo da se to rješava, ali to ne znači da neko od zvaničnika Hrvatske nije dobrodošao. Uvijek sam na raspolaganju da o bilo čemu razgovaramo i da sve rješavamo na način ni jedna ni druga država ne budu oštećene – pojasnio je.

Najviše ga deprimira, istaknuo je, pravosuđe, korupcije i organizirani kriminal. To, dodaje, uzima nadu da stvari mogu biti bolje. Hrvati, ponovio je, nisu nejednakopravni u BiH.

- Imaju trećinu vlasti na nivou države i polovinu u FBiH. Imaju mogućnost da kroz 12 ljudi u Klubu Hrvata blokiraju sve živo u FBiH – izjavio je Komšić.

Zahtjevima za osnivanje kanala na hrvatskom jeziku Hrvati, dodaje, sebe svode na nacionalnu manjinu. Dodika, kazao je, poznaje u različitim varijantama.

- Ako on hoće da radimo normalno, radit ćemo normalno. Ako on hoće da neke stvari blokira, ima mehanizme. Sjednice Predsjedništva BiH se mogu održati bez jednog člana. Probat ćemo sve da ga privolimo, da sa njim nađemo zajednički jezik oko nekih stvari. Valjda je dovoljno racionalan. RS će trpjeti najviše ako on nešto blokira – poručio je član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije