open-navfaktor-logo
search
Hitno
Komšić zatražio angažman OSBiH zbog migrantske krize
Upotreba i razmještaj Oružanih snaga BiH duž granice s Republikom Srbijom i Crnom Gorom predlaže se radi problema ilegalne imigracije u BiH iz zemalja Azije i Afrike, protivno važećim zakonima i viznom režimu BiH
10.06.2019. u 15:29
get url
text
Oružane snage BiH

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je i službeno zahtjev za održavanje hitne sjednice Predsjedništva BiH zbog migrantske krize. Komšić, također, predlaže da Predsjedništvo BiH naloži ministrici odbrane Marini Pendeš da zapovijedi upotrebu i razmještaj vojno-policijskih, inženjerskih, izviđačkih kao i drugih jedinica Oružanih snaga BiH radi podrške i pomoći patrolama Granične policije BiH u kontroli granice BiH sa Srbijom i Crnom Gorom radi sprečavanja ilegalnih prelazaka državne granice. Prema ovom prijedlogu, upotreba i razmještaj jedinica Oružanih snaga BiH ne podrazumijeva korištenje naoružanja i bojevih sredstava.

Upotreba i razmještaj Oružanih snaga BiH duž granice s Republikom Srbijom i Crnom Gorom predlaže se radi problema ilegalne imigracije u BiH iz zemalja Azije i Afrike, protivno važećim zakonima i viznom režimu BiH.

Komšić predlaže i da Predsjedništvo BiH predloži hitno održavanje vanredne sjednice Vijeća ministara BiH na temu hitno i sveobuhvatnog angažiranja svih raspoloživih kapaciteta Ministarstva sigurnosti BiH , kao i upravnih organizacija BiH sa operativnom samostalnošću u sastavu Ministarstva sigurnosti BiH radi rješavanja problema ilegalne imigracije u BiH iz zemalja Afrike i Azije protivnom važećim zakonima i viznom režimu BiH.

Prema ovom prijedlogu, Predsjedništvo BiH predlaže hitno održavanje sjednice Vijeća ministara BiH, budući da je Ustavom BiH propisana isključiva nadležnost institucija BiH kad je u pitanju politika i reguliranje pitanja imigracije, izbjeglica i azila.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.