Komšiji zapalio kuću: Piroman osuđen na dvije godine zatvora

Objavljeno: 14.11.17 u 16:46

Osnovni sud u Brčkom osudio je 27-godišnjeg Miroslava Tomića na dvije godine zatvora zbog paljevine porodične kuće Marka M. u Dubravama kod Brčkog početkom ove godine, za šta je Tužilaštvo Brčko distrikta dokazalo krivicu. 

Osnovni sud u Brčkom, FOTO: ARHIV
Osnovni sud u Brčkom, FOTO: ARHIV

Tri mjeseca nakon otkrivanja, hapšenja i pritvaranja Tomića zbog sumnji da je izvršio paljevine dviju kuća i izazivanje opće opasnosti u ovom mjestu Tužilaštvo Distrikta okončalo je istragu, te je protiv njega podiglo optužnicu.

Prema optužnici, Tomić tereti se da je 19. februara ove godine u Dubravama, jugozapadno od Brčkog, tokom noći podmetnuo požare u dvije kuće, čiji se vlasnici nalaze u inostranstvu. Potvrđena je osnovana sumnja da je Tomić podmetnuo požar najprije u kući Marka M. oko 2.30 sati, a dva sata kasnije u kući svoje tetke Marije T., u kojoj je jedno vrijeme i stanovao.

- Nakon toga, plamena stihija zahvatila je kompletnu unutrašnjost kuća uzrokujući štetu na samim objektima i namještaju od preko 150.000 maraka - navodi se u optužnici.

U optužnici je navedeno da je Tomić u obje kuće požare podmetnuo na po pet različitih mjesta, koji su usljed spajanja pojedinih centara požara počeli da se razvijaju u požare veće snage i površine ugrožavajući i ostale obližnje kuće u ovom Dubravama.

Tužilaštvo je osiguralo i uz optužnicu dostavilo na daljnji krivični postupak blizu 200 dokaza prikupljenih tokom manje od tri mjeseca istrage.

- Ocjenjujući da su dokazani optužni navodi o izazivanju požara u kući M. M., Osnovni sud je optuženog Tomića, koji je nedavno izdržao kaznu za ubistvo sugrađanke, oglasio krivim za krivično djelo paljevine oslobodivši ga ostalih optužbi. Pored toga, Sud je optuženog pustio na slobodu ukidanjem pritvora, koji mu je ranije na prijedlog Tužilaštva određen i više puta produžavan zbog opasnosti da će pobjeći ili ponoviti krivično djelo. Sud je prethodno odbio prijedlog Tužilaštva da se optuženom, imajući u vidu sve okolnosti krivičnog djela i ličnost počinioca, produži boravak u pritvoru i nakon izricanja presude, iako se bitne okolnosti za donošenje takve odluke od ranije uopće nisu promijenile - navode iz Tužilaštva Brčko distrikta.

S obzirom na to da su obje sudske odluke nepravosnažne moći će se preispitivati izjavljivanjem žalbi Apelacionom sudu Brčko distrikta BiH.

- Po prijemu njihovih pisanih otpravka Tužilaštvo Distrikta će svakako izjaviti žalbu kako na presudu, zbog njenog oslobađajućeg dijela, tako i na rješenje o ukidanju pritvora i puštanju optuženog na slobodu. Tužilaštvo Brčko distrikta BiH ocjenjuje da je naročita fokusiranost institucija na zaštitu sigurnosti građana i njihove imovine u vezi s ovim postupkom i dalje neophodna - kazali su iz ove pravosudne institucije.