open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Komunalni redari kaznili ženu u Hrasnici zbog pranja ćilima na ulici, šta je još zabranjeno
Jutros su komunalni redari u ilidžanskom naselju Hrasnica kaznili domaćicu koja je ćilim prala na ulici.
15.07.2021. u 12:29
get url
text

Poručuju nadležni kako ulica nije mjesto za pranje ćilima, te kako je to definisano Zakonom o komunalnoj čistoći.

Naime, Zakonom o komunalnoj čistoći zabranjeno je i parkiranje vozila uz posude za otpad tako da se onemogućava njihovo pražnjenje, parkiranje vozila na uličnim hidrantima i uličnim slivnicima, parkiranje vozila na zelenim i rekreativnim površinama, kao i na drugi način prljanje i oštećivanje tih površina, prljanje, šaranje, oštećivanje i zagađivanje zgrada, javnih, vodovodnih, telefonskih, sanitarnih i drugih uređaja i njihovih dijelova, blaćenje izloga i fasada prilikom pranja ulica, lijepljenje plakata bez dozvole i izvan mjesta određenih za tu svrhu, pranje vozila, ćilima i drugih stvari na javnim površinama kao i uništavanje i oštećivanje posuda za otpatke.

Zakon o komunalnoj čistoći KS

Glasnogovornik Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Rad Mirza Ramić ističe kako su kazne za ovakve i slične prekršaje od 100 do 1.500 maraka uz mogućnost da se kazna umanji za 50 posto ukoliko se plati u roku od osam dana.

- Na javnim površinama ne smiju se prati ćilimi. Tekućina, odnosno sapunica, deterdženti, ne smiju teći niz ulicu – pojašnjava Ramić.

Ova objava na Facebook stranici kantonalnih komunalnih preduzeća naišla je na brojne komentare.

- Pa kad nam je sve uređeno, zašto narušavati jednim pranjem ćilima. Žalosno - kaže jedan od komentatora.

- Dao Bog da nam pranje ćilima na ulici bude glavni problem u društvu - kaže jedan građanin.

- I treba kažnjavati - jedan je od komentara također.

Mirza Ramić navodi kako je u KS u prethodnom periodu angažirano 60 radnika na dva mjeseca koji su raspoređeni na poslovima javne higijene.

Ističe kako se vidi pomak s obzirom na veći broj radnika, a da se vidi problem u odlaganju kabastog otpada, te da će 17. i 18. juna na području Ilidže, u Butmiru kod Hipodroma, biti provedena akcija prikupljanja kabastog otpada gdje će građani moći odložiti tu vrstu otpada. 

- Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Enver Hadžiahmetović je najavio da će biti angažirano dodatnih 100 osoba koje će raditi na poslovima javne higijene, čišćenja otpada, a nakon bajramskih praznika već bi trebali krenuti sa radom - kaže Ramić.

Ranije je, podsjećamo, ministar Hadžiahmetović najavio kako će Opeartivni tim sastavljen od predstavnika KJKP Rad, KJKP Park, Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS te nadležnog ministarstva vršiti sistemski nadzor i praćenje poslova iz oblasti čistoće.

- Zahtijevat ću pojačan angažman komunalnih redara i inspektora na terenu jer Sarajevo mora imati izgled dostojan glavnog grada Bosne i Hercegovine, a građani moraju imati uslugu koju im je dužno osigurati nadležno komunalno preduzeće -  kazao je tada Hadžiahmetović.

Postavlja se pitanje da li će nadležni kažnjavati stvarne zagađivače, one koji odlažu kamione otpada, koji prave divlje deponije, istresaju otpad u rijeke i potoke, uništavaju zelene površine bahateći se i parkirajući vozila na njima ili ipak problem čistoće u KS leži u domaćicama koje peru ćilime na cesti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.