open-navfaktor-logo
search
Razgovarat će sa svima
Konaković: Blizu smo dogovora oko koncepta formiranja parlamentarne većine
Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković rekao je da se procesi unutar "Trojke" i partnera koji su podržali Denisa Bećirovića na Općim izborima još odvijaju, ali da je blizu postizanje dogovora oko koncepta formiranja parlamentarne većine. 
02.11.2022. u 14:56
get url
text

- Oko koncepta formiranja parlamentarne većine došli smo do završne faze. Radili smo vrijedno i smatram da će se konture buduće parlamentarne većine na nivou države, Federacije BiH i kantona vidjeti vrlo brzo. Razgovarat ćemo sa svim političkim akterima, pa i HDZ-om s kojim još nismo imali zvanične kontakte – izjavio je Konaković, nakon današnje sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. 

Komentirajući rad Federalnog parlamenta, navodi da nije zadovoljan radom odlazećeg saziva Doma naroda.

- Više puta sam govorio, Dom naroda zapravo bio je mašina za glasanje vladajućih struktura. Ljudi koje personalno i pojedinačno jako cijenim vrlo često su dolazili ovdje s naredbama kako da glasaju. Vrlo često su imali neke političke dogovore, niti je bilo neke kreativnosti niti smo pokrenuli neke inicijative - smatra Konaković.

Kazao je da podržava stav Željka Komšića da je neprimjereno da Hrvatska šalje vojsku u BiH u sklopu misije EUFOR Althea, jer, kako je kazao, član Predsjedništva BiH s pravom ima određene rezerve zbog specifičnosti odnosa u BiH, Dejtona i kompleksnosti situacije, "kao vrlo čestih nasrtaja političkih lidera, prije svega predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića".

Osvrnuo se i na protekle Opće izbore za koje smatra da su "najgori izborni proces u BiH ikada proveden".

- Ovo je jedna od krađa na koje smo skoro navikli. Svjedočimo hiljadama dokazanih procesa nevažećih listića, svejedno napravljenih. Na svakom mjestu u 90 posto slučajeva pokazale su se nepravilnosti koje su posljedica ljudskog uma i ruke. Izmjene Izbornog zakona nisu uspjele, pa čak ni u tehničkom smislu – rekao je Konaković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.