open-navfaktor-logo
search
Opet ne čita
Konaković dvaput promašio koš i tablu: Vukoja nije državni službenik
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i šef Naroda i pravde Elmedin Konaković, koji se, prema sopstvenom priznanju, informira sa Wikipedije, ponovo je pokazao elementarno neznanje o onome što komentira, ali ga to, kao ni dosad, nije spriječilo da to čini.
14.03.2023. u 19:27
get url
text

Tako je Konaković ovoga puta pokušao pravdati "Trojku" u priči o izboru sudije Ustavnog suda BiH, pa je po običaju, promašio opet.

VEZANI TEKST - Sve je do Miokovića, Žuljevića i Mašića: Hoće li HDZ BiH dobiti sudiju Ustavnog suda BiH za naredne dvije decenije?

- Jedno od osnovnih načela kad birate rukovodeće državne službenike je načelo političke neovisnosti, nepristrasnosti. Kad birate sekretara bilo kojeg od domova Parlamenta FBiH, podrazumijeva se da ne birate politički ovisne ljude, ne smiju biti članovi stranaka, tako kaže Zakon o državnoj službi. Tako je već dva puta Marin Vukoja biran. Jednom za sekretara Doma naroda Parlamenta FBiH, a drugi put za sekretara Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Prvi put ga potvrdila SDA, a drugi put ista stranka u proširenom sazivu, SDFA. Danas nas ti isti optužuju da smo glasali i predložili Marina Vukoju mi iz NiP-a, a da je Vukoja HDZ kadar.

VEZANI TEKST - SDA: "Trojka" namjerava da zbog tri i po godine mandata isporuči HDZ-u Ustavni sud BiH na 20 godina

Kako? Kako je biran dva puta na mjesta na koja ne bi smio HDZ-ovac? Medijske podvale koje gledam cijeli dan me ne čude. Ta mašinerija radi svoj posao, ne radi ga loše, spinuje i podvaljuje vrhunski. Nije do njih, do nas je - napisao je Konaković na Facebooku.

Nastavio je u svom prepoznatljivom maniru:

- Ako nasjedamo na taj lažni Twitter pritisak i pritisak iz sarajevskih birtija, mi ne treba da obnašamo nikakvu vlast. Treba se nakloniti prodavačima magle i prepustiti da još nekoliko mandata krčme preduzeća, zapošljavaju i tenderišu. Ili da se malo uozbiljimo i prodavačima magle prekinemo finansiranja iz javnih preduzeća. Do nas je. Oni će naravno opet vrištati da radimo za HDZ, da smo sluge Zagreba, onako kako su mene napali kad sam rekao da ne želim Dom naroda u Federaciji po uzoru na Vijeće naroda u RS-u. Danas svjedočimo koliko je to bila ispravna i tačna izjava, Bošnjaci i Hrvati nikakva prava u Vijeću naroda nemaju. Jesu li se na to očitovali prodavači stranačke magle? Izvinili? Nisu naravno, nisu jer njih ne zanima istina. A od magle koju prodaju istina se ni ne vidi. Do nas je.

P.S.

Dobro im magla dođe da prekrije marifetluke, a mnogo ih imaju".

 

Pogledajmo sada koga ne zanima istina i ko piše ono što njemu dobro zvuči i šta se uklapa u njegovu priču.

Ispod je zvanična biografija Marina Vukoje, javno dostupna na stranici Parlamenta Bosne i Hercegovine. Dakle, Parlamenta Bosne i Hercegovine, u kojem je Vukoja izabran za sekretara Zastupničkog doma, a ne Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, kako je to tvrdio Konaković.

Isto je i sa funkcijom sekretara Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, dakle državnog, a ne Federalnog parlamenta, kako je to, ponovo netačno, navodio Konaković.

 

Osim što ne razlikuje državni od federalnog nivoa, Konaković posebno "briljira" sa navodom o "rukovodećim državnim službenicima".

Naime, prema Zakonu o državnoj službi institucija Bosne i Hercegovine, sekretari domova Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i sekretar Zajedničke službe Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nisu državni službenici.

Konakoviću možda ne bi bilo zgoreg posavjetovati se nekad sa politički iskusnijim kolegama iz stranke, kao što je Aljoša Čampara jer bi mu on iz prve ruke mogao objasniti da sekretari u Parlamentu BiH nisu državni službenici. Naime, Čampara je upravo obavljao niz takvih funkcija.

 

Nakon što je prvobitno promašio cijeli parlament, Konaković je korigirao svoju objavu jer se "sjetio" da je Vukoja sekretar u Parlamentu BiH, a ne u Federalnom parlamentu.

VEZANI TEKST - Mešalić: SDP i NS nisu lojalni državi, ako Bošković i HDZ odlučuju u njihovo ime

Međutim, i dalje ne čita zakone, pa je po njegovom tumačenju Vukoja i dalje državni službenik. Zakon, kao što smo naveli, kaže da nije.

Treća sreća. Možda da još jednom pokuša korigirati svoju Facebook objavu.

Marin Vukoja je kandidat za člana Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i favorit HDZ-a BiH za tu poziciju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.