open-navfaktor-logo
search
O utiscima s konferencije
Konaković: Lagano Bosna i Hercegovina dolazi u fokus svih onih koji su vrlo važni
Bosanci i Hercegovci su odradili vrhunski posao u akcijama potrage i spašavanja u Turskoj, koja je pogođena razornim zemljotresom, izjavio je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković.
20.02.2023. u 16:00
get url
text

Konaković se danas obratio novinarima te govorio o nedavnoj posjeti Turskoj nakon što je jug te zemlje pogodio razorni zemljotres, a posebno je pohvalio spasilačke timove iz Bosne i Hercegovine.

- Vidjeli smo tamo strašne i apokaliptične slike i donosimo posebne emocije koje je teško ljudskom umu prihvatiti. Zato koristim priliku da se još jednom zahvalim svima koji su otišli tamo da spašavaju ljudske živote. Bosanci i Hercegovci su odradili tamo vrhunski posao. Ostala je ipak mrlja zbog nekoordiniranog slanja naših jedinica - kazao je Konaković na konferenciji za novinare u Sarajevu.

- Naši ljudi su bili jedna od najefikasnijih ekipa koje su tamo došle. Bili smo u vrhu liste po broju spasilačkih ekipa. Možemo biti ponosi na njih - rekao je Konaković.

Iz Turske je otputovao na Minhensku sigurnosnu konferenciju na kojoj je održao, kako je kazao, važne sastanke sa svjetskim zvaničnicima.

- To je mjesto gdje se u jednom trenutku nalazi veliki broj svjetskih lidera i zvaničnika i mjesto na kojem se raspravlja o važnim temama. Mogu reći da se sa te konferencije vraćamo veoma zadovoljni zbog činjenice da smo obavili veliki broj sastanaka sa možda najjačim svjetskim silama i nosim impresiju kako lagano Bosna i Hercegovina dolazi u fokus svih onih koji su vrlo važni. To pokazuje koliko je naša zemlja još uvijek interesantna i važna u nekim geopolitičkim procesima. Nosim ipak žal što diplomatija Bosne i Hercegovine to ne radi kontinuirano. Mi smo se obavezali i to ćemo demonstrirati da ćemo biti mnogo prisutniji ili stalno prisutni u mjestima gdje se donose važne odluke - rekao je Konaković.

Dodao je da se vratio iz Minhena sa puno više optimizma kada je u pitanju evropski put Bosne i Hercegovine.

- Ovo je momentum koji se nažalost dešava Bosni i Hercegovini zbog agresije na Ukrajinu i činjenice da je cijeli svijet fokusiran na geopolitičku kartu kada se danas taj prostor dijeli na one koji su uz Rusiju i one koji nisu. Na taj način smo ponovo dobili fokus i ovo je momentum koji moramo iskoristiti. Stoji zaista činjenica da smo svi zajedno osjetili da je Evropa zainteresovanija i prigovarali smo im zašto nisu bili zainteresovani ranije dok neke druge svjetske sile jesu. Danas je primjetan taj ruski utjecaj u Bosni i Hercegovini. Zato je ovaj momentum važan za budućnost ove zemlje i za vašu i našu djecu - kazao je Konaković.

Na kraju se osvrnuo i na predstojeće posjete Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori gdje će narednih dana održati sastanke sa tamošnjim zvaničnicima.

- Putujem danas u Hrvatsku gdje ćemo se sastati sa predsjednikom Zoranom Milanovićem, premijerom Andrejom Plenkovićom i ministrom vanjskih poslova Goranom Grlić Radmanom. Nakon toga odlazim u Crnu Goru. Sastat ćemo i sa zvaničnicima u Srbiji, Ivicom Dačićem i Anom Brnabić. Imamo i usmeni dogovor za sastanak sa Aleksandrom Vučićem - istakao je Konaković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.