open-navfaktor-logo
search
O kandidaturi
Konaković objasnio zašto je Forto vitalni nacionalni interes Bošnjaka
Edin Forto je i zvanično kandidat za ministra prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine, odlučila je to jučer Naša stranka. Fortu je javno podržao i njegov koalicioni partner Elmedin Konaković.    
11.01.2023. u 10:45
get url
text

- Dijelimo se na one koji se bore da na čelu ministarstva ostane Nedžad Branković, i nas koji prednost na toj poziciji dajemo Forti. Ja tvrdim da je vitalni nacionalni interes Bošnjaka da "brankovići" više nikad ne vode ministarstva. Zbog Bosne i Hercegovine - poručio je Konaković.

 

Na ovaj način skoro da je kompletirana lista kandidata za ministre u Vijeću ministara. Forto se kandiduje iz reda ostalih, pa ostaje otvoreno mjesto za ministra iz bošnjačkog naroda. Nakon što je Denis Šulić (SNSD) povukao kandidaturu, spekulisalo se da bi to mjesto moglo pripasti Sevlidu Hurtiću (BH Zeleni), ali je on za Faktor demantovao te navode.

Konaković bi trebao biti novi ministar vanjskih poslova, a resor odbrane pripada SDP-ovom kandidatu Zukanu Helezu.

Kada su u pitanju ministri iz reda hrvatskog naroda, predsjedavajuća je Borjana Krišto. Ministarstvo pravde trebao bi preuzeti Davor Bunoza, a Dubravka Bošnjak Ministarstvo civilnih poslova.

VEZANI TEKST - Forto: Mi smo stranka ostalih, Bošnjaka će predlagati SNSD i SDP uz dogovor
 

Staša Košarac (SNSD) ostaje na čelu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, dok bi Nenad Nešić (DNS) preuzeo Ministarstvo sigurnosti.

Dosadašnji predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija (SNSD) naslijedio bi Vjekoslava Bevandu (HDZ) na poziciji ministra finansija. Rok za imenovanje novog Vijeća ministara traje do kraja januara, a srpski i hrvatski kandidati za ministre i zamjenike ministara su na provjeri u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.