Konačni rezultati: Ovo je tačan broj mandata koje su osvojile stranke u sarajevskim općinama

Objavljeno: 17.10.16 u 22:45

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK) na hitnoj sjednici koja se održala danas jednoglasno je donijela odluku o utvrđivanju rezultata lokalnih izbora održanih u BiH 2. oktobra.

Nakon utvrđivanja rezultata poznato je tačno koliko vijećnika iz koje stranke će ući u općinsko vijeće. Kada je riječ o sarajevskim općinama, vodeća je Stranka demokratke akcije koja je u svim oćinama dobila najveći broj mandata.

U Starom gradu SDA je dobila osam mandata, Prva nezavisna lista je dobila pet mandata, a Socijaldemokratska partija BiH četiri mandata, dok je Demokratska fronta osvojila tri mandata. Po dva mandata osvojili su SBB-Fahrudin Radončić, Savez za Stari Grad i Građanska demokratska stranka BiH, dok je BOSS osvojio jedan mandat.

U Općini Centar SDA je dobila deset mandata, Naša stranka šest mandata, a Demokratska fronta pet mandata. Četiri mandata osvojio je SDP, tri mandata SBB-Fahrudin Radončić, dva mandata pripala su Stranci penzionera/umirovljenika BiH, dok je Građanski savez osvojio jedan mandat.

U Općini Novi Grad SDA je dobila 13 mandata, Demokratskla forma šest, a Naša stranka četiri mandata. Po tri mandata osvojili su SBB-Fahrudin Radončić i SDP, dva glasa osvojila je stranka BOSS, dok su po jedan mandat osvojili USD BiH i BPS-Sefer Halilović.

U Općini Novo Sarajevo SDA je dobila devet mandata, Naša stranka šest mandata, jednak broj osvojila je Demokratska fronta, SBB-Fahrudin Radončić osvojila je četiri mandata, SDP tri, a Stranka penzonera/umirovljenika BiH, Građanski savez (GS) i BPS – Sefer Halilović po jedan mandat.

Najveći broj mandata, ukupno 14, na Ilidži osvojila je SDA, slijedi je Demokratska fronta sa tri mandata, te SDP također sa tri mandata. SBB-Fahrudin Radončić, Naša stranka i Prva stranka osvojile su po dva mandata, a Stranka za BiH, Napredna demokratska stranka BiH i BPS-Sefer Halilović po jedan mandat.

SDA je u Hadžićima osvojila 14 mandata, BPS-Sefer Halilović tri mandata, Stranka za BiH tri mandata, Demokratska fronta tri mandata, SBB-Fahrudin Radončić dva mandata i SDP dva mandata.

(Faktor.ba)