open-navfaktor-logo
search
Večeras od 20 sati
Koncert Čizma i Proleteri sa gostima na Grbavici
Na platou uz istočnu tribinu stadiona Grbavica večeras će, u sklopu projekta Grbavica - 30 godina nakon (www.grbavica.ba) biti održan koncert "zlatnog sarajevskog momka", Mustafe Čizmića - Čizme i njegovih Proletera, uz učešće brojnih gostiju.
21.05.2022. u 16:31
get url
text

Mustafa Čizmić - Čizma rođen je u Sarajevu, kao sin Raseme i Fahrudina. Mustafin stariji brat Emir bio je talentovan fudbaler, trenirao je u Želji, a pošto se nije izborio za mjesto u prvoj ekipi, karijeru je nastavio u nekadašnjem Fudbalskom klubu Proleter, kojeg je trenirao njihov otac. Na Grbavicu su se Čizmići doselili kada je Mustafi bilo dvije godine.

Čizma je bio skloniji muzici nego fudbalu, pa je jedan od osnivača kultne sarajevske grupe Bolero, koja je ime dobila po slavnoj Ravelovoj kompoziciji, ali i fantastičnoj klizačkoj izvedbi Torvilla i Deana na ZOI 1984. u Sarajevu. Prvi album, kojeg su uvježbavali u Domu Vaso Pelagić, danas Međunarodnom centru za djecu i mlade na Grbavici, Bolero objavljuje 1986. godine.

Pjesma Galebovi momentalno postaje hit, pa je sarajevski Diskoton u rekordnom roku prodao preko 150.000 nosača zvuka "Na kraju slavlja" i album je još dva puta doštampavan.

Dvije godine nakon prvog, Bolero objavljuje drugi album "O Jesenjinu", konceptualni projekat inspirisan životom i djelom velikog ruskog pjesnika Sergeja Aleksandroviča Jesenjina.

Na ovom nosaču zvuka našle su se pjesme: "Sviri harmoniko, tugo", "Pismo majci", "O Jesenjinu", tradicionalna pjesma "Konjuh planinom", nastala u vrijeme Husinske bune, kao i mega hit "Jelena", po kojoj je grupa Bolero danas vjerovatno i najpoznatija.

Početkom agresije na BiH članovi benda odlaze na različite strane svijeta. Čizma ostaje u Sarajevu, pridružuje se najorganizovanijoj jedinici koja nas je tih dana branila, Specijalnom odredu MUP-a RBiH, popularnim Vikićevcima i staje u odbranu Grada, na položaju kod hotela Bristol na Vilsonovom šetalištu, nasuprot svoje, tada okupirane Grbavice.

Nekad 1993. godine, prije negoli će otići iz Sarajeva, Čizmu kontaktira Dragan Jokić i daje mu skicu teksta nove pjesme. Čizma dopisuje stih: "Zbog tog bola kad" sa Bristola na tebe gledamo…", komponuje muziku i skupa sa Vladom Podanyem kreira aranžman. Mladen Vojičić - Tifa pristaje otpjevati novu numeru i nastaje kultna "Grbavica", danas nezvanična himna navijača Želje.

Krajem 1993. godina, nedugo nakon što je sa Tifom odsvirao koncert u Slogi, Čizma je 18. decembra 1993. teško ranjen. Snajper ga je pogodio u stomak dok je bio na polažaju kod Bristola i jedva je preživio. Za ratne zasluge odlikovan je najvećim ratnim, policijskim priznanjem "Zlatnom policijskom značkom".
Mustafa Čizmić i danas živi na "memli strani grada", sa suprugom Dženanom, koja je magistar mašinskih nauka i sa kojom je odgojio tri prekrasne kćerke - Romanu, Iman i Monnu.

Koncert kojeg će večeras održati na Grbavici bit će svojevrsna Čizmina posveta svome gradu, svojim ratnim saborcima i voljenom klubu, jer će cjelokupan prihod od koncerta biti uplaćen u blagajnu kluba sa Grbavica, čija se nova Uprava svojski trudi da klub izvuče iz višedecenijske krize.

Ulaznice po cijeni od 15 KM još uvijek se mogu kupiti na www.grbavica.ba, u Fan Shopu Želje na stadionu, a od 14 sati i u prodajnom boksu uz istočnu tribinu stadiona Grbavica.

Besplatni roštilj by ćevabdžinica Mrkva i pekara Imaret starta već od 17 sati, a koncert kreće oko 20 sati. Ovaj događaj pun emocija krenut će izvedbom Grbavice, koja će večeras biti otpjevana više puta. Na prvom izvođenju Čizmi će se priključiti čuveni klavijaturista i ko-aranžer Grbavice Vlado Podany, inače unuk Dimitrija Dimitrijevića, začetnika ideje o klubu željezničkih radnika iz Sarajeva i strijelca prvog, zvanično upisanog gola za Plave sa Grbavice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.