open-navfaktor-logo
search
Studija
Koncerti u pandemiji mogli bi biti sigurni uz poštivanje pravila
Koncerti, sportski događaji i druga ostala velika javna okupljanja mogla bi se odvijati i tokom pandemije pod uvjetom da se ispune određeni uvjeti, pokazala je njemačka studija.
04.11.2020. u 10:49
get url
text

Eksperiment koji su proveli naučnici univerzitetske bolnice u Halleu uz sudjelovanje stotina fanova na lažiranom rock koncertu, pokazao je da je najvažnije u dvorani ugraditi dobar ventilacijski sistem. To omogućuje dotok svježeg zraka, čime se znatno smanjuje rizik od zaraze, kazao je glavni autor studije Stefan Moritz. Naime, naučnici su izračunali da je vjerovatnost zaraze uz loše prozračivanje 70 posto veća. 

Usto je u zatvorenim prostorima ključno pridržavati se higijenskih pravila poput fizičkog distanciranja i nošenja maski, dodaju nučnici. To nije samo dobra vijest za one koji bi pohodili koncerte već nudi i tračak nade za održavanje sportskih takmičenja i prije nego što šira populacija bude vakcinisana protiv koronavirusa. 

No postoji i 'kvaka'. Studijom je utvrđeno da se širenje zaraze u dvoranama može suzbiti jedino ako posjetitelji sjede. Stajanjem se, a ono sa sobom nosi i kretanje, znatno povećava rizik od nekontroliranih kontakata i širenja virusa, čak i uz poštivanje spomenutih mjera, utvrdili su. 

Rezultati studije stižu u vrijeme kad je velik dio Evrope najavio ili već provodi strožije mjere u borbi s drugim valom pandemije pa će tako mnoge koncertne i sportske dvorane u novembru biti zatvorene. Za potrebe studije 1.400 dobrovoljaca sudjelovalo je na lažnom koncertu u dvorani u Leipzigu. Bili su opremljeni uređajima za praćenje kontakata, a senzori na krovu dvorane pratili su njihovo kretanje. 

Naučnici su simulirali tri različita scenarija, s 1.400, 4.000 i 8.000 posjetitelja. Cirkulacija zraka i emisija aerosola u zraku simulirana je kompjuterski, prenosi Hina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.