open-navfaktor-logo
search
Koronavirus u Španiji
Konferencijski centar u Madridu pretvoren u bolnicu, premijer upozorava: Najgore nam tek dolazi
Madrid se priprema za novi talas zaraženih koronavirusom, dok španski premijer upozorava da će sljedeća faza krize dovesti zemlju do krajnjih granica.
23.03.2020. u 06:46
get url
text
Improvizirana bolnica u Madridu

Pedro Sanchez kaže da će kriza u Španiji doživjeti vrhunac ove sedmice i zatražio je od stanovnika da budu spremni "za jako teške dane koji su pred nama".

- Najgore će tek doći. U vrlo smo kritičnom trenutku. Još nismo izloženi utjecaju najjačeg, najštetnijeg talasa, koji će testirati naše materijalne i moralne sposobnosti do krajnjih granica, kao i naš duh kao društva – kazao je.

Zdravstvene institucije u Španiji u nedjelju su objavile 394 nova smrtna slučaja, povećavši ukupno tu brojku na 1.720, što je 30 posto više u odnosu na prethodni dan.

Broj potvrđenih slučajeva ove bolesti porastao je za 3.646, ili 14,6 posto, na 28.572, a iz Ministarstva zdravlja upozoravaju da će infekcije dodatno rasti u narednim danima.

Zdravstveni radnici od nedjelje primaju prve pacijente s koronavirusom u izložbenom kompleksu Ifema na periferiji Madrida. Terenska bolnica imat će 5.500 kreveta, uključujući 500 na odjelu intenzivne njege.

{$galerijaFotografija}

Glavni grad države zabilježio je daleko najveći broj slučajeva zaraze, 9.702, i najmanje 1.021 smrtnih slučajeva.

Španski premijer Pedro Sanchez rekao je da je situacija u zemlji po težini blizu one u građanskom ratu od 1936. do 1939. godine.

Sa 1.785 osoba koje se liječe u jedinicama intenzivne njege zbog virusa, postoji velika zabrinutost zbog sposobnosti bolnica da se izbore sa pandemijom. Zdravstveni radnici činili su preko 10 posto svih potvrđenih slučajeva koronavirusa, rekao je koordinator za hitna stanja Ministarstva zdravlja Fernando Simon.

- Ovo je značajan problem za naš zdravstveni sistem - rekao je na konferenciji za novinare.

Vlasti su pozvale 52.000 dodatnih radnika kako bi pomogli zdravstvenoj službi zemlje u borbi protiv virusa, uključujući 14.000 penzionisanih doktora i medicinskih sestara.

Vojnici su pomogli premjestiti bolesnike u nedjelju u improviziranu terensku bolnicu postavljenu u madridskom konferencijskom centru, koja bi trebala biti opremljena s 5.500 bolničkih kreveta, što bi ga učinilo najvećim takvim objektom u Evropi.

Španija je 14. marta izdala naredbe o izolaciji za otprilike 46 miliona stanovnika, kojima je dopušteno napuštanje kuća samo zbog nužnog posla, kupovine hrane, medicinskih razloga ili šetnje psa. Očekuje se da će Sanchez zatražiti od Parlamenta da produži početno 15-dnevno vanredno stanje za još dvije sedmice.

Sanchez je rekao da je Španija jedna od zemalja u Evropi koje je pandemija najviše pogodila, ističući da virus ima nekoliko različitih karakteristika od onih uobičajene gripe i da se širi mnogo brže.

Improvizirana bolnica u Madridu
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.