open-navfaktor-logo
search
Manifestacije
Konjanici iz Zenice i Potočara krenuli ka Ajvatovici
Konjanici su iz Zenice krenuli ispred džamije u Trgovišću, a svoj put će nastaviti preko Karaule kod Travnika te dalje ka Pruscu
28.06.2019. u 15:35
get url
text

Konjanici iz Zenice, njih 34, krenuli su danas poslije džuma-namaza ispred džamije u Trgovišću ka Pruscu kod Donjeg Vakufa gdje će za dane vikenda biti održana centralna manifestacija "509. Dani Ajvatovice", javlja Anadolu Agency (AA).

Obučeni u tradicionalnu nošnju te sa ukrašenim konjima konjanici su krenuli ulicama Zenice ka Karauli kod Travnika, odakle će nastaviti svoj put ka Pruscu. Halim ef. Čolaković, imam u džematu Topčić Polje predvodi konjanike 11. put.

-Ajvatovica je jedna od najvećih kulturno-vjerskih manifestacija nas Bošnjaka muslimana. Ovo nije neko posebno vjersko obilježje, svetkovanje, ali je čuvanje tradicije nas Bošnjaka, muslimana, kada su se nekadašnje generacije okupljale na tim mjestima, jedni drugima prenosili dobro, širili dobro i upućivali dovu Bogu. Predvodim ovu konjicu već 11 godina, a oni od davnih vremena praktikuju obilježavati ovu manifestaciju. Ima nas iz raznih džemata i jedan od njih je i moj džemat, Topčić Polje, Gornja Zenica, Mošćanica i drugi. Iz svih džemata smo se sabrali, da damo svoj doprinos obilježavanju ove manifestacije. Ove godine nas ima ukupno 34 konjanika, a naša ruta je od Trgovišća, Travničkom ulicom, na Preočicu, odakle idemo ka Karauli i sutra ako Bog da sa njima nastavljamo put ka Pruscu, gdje bi trebali biti u subotu navečer, dok smo u nedjelju ujutro na dovištu Ajvatovica - rekao je Čolaković.

Vahid Kablar (73) od 1996. godine ide na Ajvatovicu i kaže da će ići sve dok može jahati u sedlu.

-Na Ajvatovicu idem od 1996. godine, i sada idemo non-stop. Ajvatovica je za mene važna, jer je moj djed, pradjed i moj otac išao. Ja sam iz tog kraja, i ja sam to naslijedio i idem i ići ću sve dok mogu jahati. Nikad mi nije teško jahati, 100 kilometara jašem i mogu opet, opet bih išao. Kada odem sad i kada se vratim kući, shvatim gdje sam eventualno pogriješio i šta sam propustio. Poručujem svima, neka jednom odu, ići će uvijek. Imamo ljude uvijek i svugdje, ima hvala Bogu Bošnjaka i uvijek će ih biti - rekao je Kablar.   

Dok su prolazili ulicama Zenice, građani Zenice su iskoristili priliku da ih fotografišu i pozdrave na njihovom putu ka Pruscu.

{$galerijaFotografija}

Nakon džuma–namaza u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, i odavanja počasti žrtvama genocida, konjanici iz Srebrenice, Bratunca i Zvornika krenuli su također ka Pruscu. Najmlađa učesnica puta prema Ajvatovici je 11-godišnja Majda Mehmedović iz Kamenice kod Zvornika.

-Ja idem drugi put na Ajvatovicu. Prošle godine je bilo jako lijepo, hvala Bogu. Idem na Ajvatovicu da pokažem da ima mladih koji čuvaju tradiciju, i kakav je osjećaj imati konja i jahati. Prije polaska sam proučila Fatihu mom djedu Nuriji koji je ubijen u ratu - rekla je Majda.

Emin Bektić iz Srebrenice je na put prema Ajvatovici krenuo sa dvije kćerke Fatimom i Đenetom.

-To je tradicija koj traje stoljećima, naš muslimanski, bosanski običaj. Tamo ćemo se naći sa drugim konjanicima iz cijele Bosne i Hercegovine. Sretan sam što idem, a pogotovo što imam pojačanje ove godine, jer sa mnom idu i dvije kćerke. One imaju svoje konje - rekao je Bektić.

Mustafa Muminović iz Konjević Polja, ima 75 godina, i kaže da će ići svake godine na Ajvatovicu sve dok ga "zdravlje služi".

-Ovo je treća godina zaredom kako idem. To je naša tradicija, našeg naroda. Svi znamo priču o Ajvaz Dedi i njegovoj molitvi. Njegove dove su uslišane - rekao je Muminović.

Bećir Alić iz Cerske kaže da mu je čast da može ići na Ajvatovicu.

-Lijep je osjećaj. Meni je čast da mogu ići. Ajvatovica je tradicija koja traje više od pet stotina godina. Nije nam teško niti daleko. Krećemo od Memorijalnog centra zbog naših šehida, i tamo ćemo se sastati sa konjanicima iz cijele naše zemlje - rekao je Alić.

Konjanici na putu ka Ajvatovici - 28. 6. 2019.
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.