open-navfaktor-logo
search
Gradsko vijeće
Konkretna saradnja: SDP i PDA potvrdili komunalnu naknadu za građane Tuzle
Socijaldemokrate BiH tvrde da je "ovo je još jedan u nizu dokaza o saradnji Jasmina Imamovića i Mirsada Kukića na narednim izborima"
20.12.2019. u 11:51
get url
text

Incijativa vijećnika SDA o suspenziji odluke o uvođenju komunalne naknade građanima, nije uvrštena u dnevni red jučerašnje sjednice Gradskog vijeća Tuzla. Zanimljivo je da su uz vijećnike pozicije, suzdržani bili članovi PDA i samostalni vijećnik Sabahudin Imamović, čime su omogućili da dnevni red ne bude dopunjen, a time i ostane netaknut novi namet koji je uveden građanima.

Inicijativu SDA podržali su HDZ, SBB, BOSS odnosno Mirnes Ajanović, samostalni vijećnik Edim Kadić te Mirel Mišković i Aleksandar Vujadinović, koji su novi članovi Socijaldemokrata BiH. Međutim, njihovih 13 ruku nije bilo dovoljno naspram 18 suzdržanih. Prevaga su, uz poziciju koji čine SDP i Tuzlanska alternativa (TA) i još neki vijećnici preletači, bili upravo bivši članovi SDA, od kojih su dvoje, Hidajeta Jarčević-Mehić i Miralem Softić, sada članovi PDA.

- Pored pozicije, kada god zatreba, nađu se i iste ruke samostalnih vijećnika, koji su članovi PDA. Oni su i prošle i ove godine glasali za gradski budžet, a pri tome nisu imali amandmane. To što oni rade nije slika opozicije. Pored toga glasali su i za odluke vezane za uvođenje komunalne naknade - navodi predsjednik Kluba vijećnika SDA Mirza Tupajić.

Socijaldemokrate BiH tvrde da je "ovo je još jedan u nizu dokaza o saradnji Jasmina Imamovića i Mirsada Kukića na narednim izborima".

- To potvrđuje i činjenica da je tuzlanski SDP, iako relativni pobjednik na općim izborima u TK, indirektno držao i čuvao privatnu Vladu Kukićeve PDA. Kukić je kroz izbor delegata za Dom naroda Parlamenta FBiH podržavao delegate iz reda bošnjačkog naroda i na indirektan način omogućio prolazak Denisa Bećirovića u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. Za spas svoje PDA Kukić je obećao podršku Jasminu Imamoviću u kandidaturi za njegov peti mandat, što je vidljivo i kroz podršku PDA-ove Vlade iz budžeta TK prema Gradu Tuzli od nekoliko miliona KM za vodne naknade - navode Socijaldemokrate BiH.

Na ovaj način nekoliko pojedinaca iz rukovodstva SDP-a, radi ličnih interesa, izdalo je povjerenje građana TK i svojih aktivista koji su sve učinili da SDP bude pobjednička partija u TK, zaključeno je u saopćenju SD BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.